10 Technieken om stress onder controle te krijgen

Ontspan. U verdient het, het is goed voor u, en het kost minder tijd dan u denkt. U heeft geen wellness-weekend nodig en het is ook niet nodig u terug te trekken om tot uzelf te komen. Elk van deze stress verlagende tips kan u binnen 15 minuten uitvoeren.

Mediteren

Een paar minuten van elk van deze tips kan u helpen de onrust weg te nemen. Uit onderzoek blijktgelukkig zijn dat dagelijkse meditatie de zenuwbanen van de hersenen helpt de veranderen, waardoor u beter bestand bent tegen stress. Het is eenvoudig. Ga rechtop zitten met beide voeten op de grond. Sluit uw ogen. Richt uw aandacht op het reciteren (zeggen), hardop of in stilte, van een positieve mantra zoals “Ik voel me gelukkig” of “Ik hou van mezelf. Plaats een hand op uw buik om de mantra met uw ademhaling te synchroniseren. Laat elke afleidende gedachten van u afglijden.

Diepe ademhalingen

Neem ​​5 minuten pauze en concentreer op uw ademhaling. Ga rechtop zitten, met gesloten ogen, en een hand op uw buik. Langzaam ademt u in door uw neus, met de realisatie dat de ademhaling begint in uw buik en zich naar boven werkt naar uw hersenen. Keer dit proces als u uitademt door uw mond. Diepe ademhaling gaat de effecten van stress tegen door het vertragen van de hartslag en bloeddruk.

Leef in het nu

Neem eens wat gas terug. Neem 5 minuten voor uzelf en concentreer op een gevoel van bewustwording. Merk op hoe de lucht voelt op uw gezicht en hoe uw voeten voelen wanneer deze de grond raken. Geniet van de textuur en de smaak van elke hap eten. Als u zich bewust wordt van het “nu” en zich concentreert op uw zintuigen, zal u zich minder gespannen voelen.

Socialiseer

Uw sociale netwerk (sociale media) is een van de beste tools voor het omgaan met stress. Praat met anderen, bij voorkeur face to face, of in ieder geval aan de telefoon. Deel uw dagelijkse activiteiten met anderen. Hierdoor kweekt u een frisse blik op zaken, terwijl u ook nog eens sociaal bezig bent.

Wees 1 met uw lichaam

Scan uw lichaam mentaal om een ​​gevoel te krijgen van hoe spanning de dagelijkse gang van zaken beïnvloedt. Ga op uw rug liggen, of op de grond zitten met voeten op de vloer. Begin bij uw tenen en werk uw weg naar de bovenkant van uw hoofd, wees u bewust van hoe uw lichaam aanvoelt. Wees bewust van plekken die gespannen of los aanvoelen, zonder te proberen dit te veranderen. Gedurende 1 tot 2 minuten, concentreert u zich op hoe elke diepe ademhaling naar dat lichaamsdeel toestroomt. Herhaal dit proces terwijl u uw concentratie naar de bovenzijde van uw lichaam verplaatst, met extra aandacht voor de gevoelens die u in elk lichaamsdeel voelt.

Verlaag drukpunten

Leg een warme doek om uw nek en schouders voor 10 minuten. Sluit uw ogen en ontspan uw gezicht, hals, borst en rugspieren. Verwijder de doek, en gebruik een tennisbal of schuimroller om spanning weg te masseren. Plaats de bal tussen uw rug en de muur. Leun tegen de bal, en houd een zachte druk aan voor ten minste 15 minuten. Verplaats de bal naar een andere plek, terwijl u druk blijft uitoefenen.

Probeer meer te lachen

Een goede lachbui verlicht niet alleen de mentale druk. Het verlaagt ook cortisol (het stresshormoon in uw lichaam), en verhoogt endorfines (een stof in uw hersenen die uw gemoedstoestand helpen te verbeteren). Ontspan door uw favorieten tv-programma op te zetten, het lezen van strips, of door te spreken met iemand die u blij maakt.

Luister naar uw favoriete muziek

Uit onderzoek blijkt dat het luisteren naar rustgevende muziek de bloeddruk, hartslag, en angst kan verbeteren. Maak een playlist met liedjes of natuurgeluiden (zee, een bruisende beek, fluiten vogels), en laat uw geest zich concentreren op verschillende melodieën, instrumenten of zangers. Ook kunt u stoom afblazen door mee te rocken op upbeat nummers, of ongegeneerd mee te zingen met uw favoriete plaat.

Kom in beweging

U hoeft niet perse te rennen om een goede workout te krijgen. Alle vormen van lichaamsbeweging, zoals yoga en wandelen, kunnen depressies en angsten verlichten door de hersenen te helpen feel-good stoffen vrij te laten, en door uw lichaam de kans te geven om te gaan met stress. U kunt kiezen voor een korte wandeling met de hond, om onbewust toch uw beweging te krijgen.

Wees dankbaar

Houd een dankbaarheids-dagboek bij om u eraan te helpen herinneren waar u elke dag dankbaar voor kan zijn. Dankbaar zijn voor elke dag houd negatieve gedachten en zorgen buitenshuis. Gebruik notities in dit dagboek om goede ervaringen als de glimlach van een kind, een zonnige dag, en een goede gezondheid te vieren. Vergeet niet om prestaties te vieren, zoals het voltooien van een bepaalde taak op het werk of een nieuwe hobby. Wanneer u zich gestrest begint te voelen, neem dan een paar minuten om door de notities heen te bladeren.