9 Mythen over suikerziekte (diabates)

“Suikerziekte dieet.” Al het horen van deze woorden kunnen genoeg zijn om u een overweldigd- of suikerziektegefrustreerd gevoel te geven. Misschien hebt u zelf wel eens een van de volgende gedachten gezegd, of gehoord van iemand anders:
– Het eten van te veel suiker veroorzaakt diabetes
– Er zijn te veel regels over het kiezen van voedingsmiddelen die OK zijn in een diabetes dieet
– U moet al uw favoriete voedingsmiddelen opgeven als u een diabetes dieet volgt
Deze drie uitspraken zijn allemaal mythes over diabetes diëten. Neem een kijkje op deze en andere mythen om de feiten over diabetes en voeding te krijgen.

Mythe 1: Het eten van te veel suiker veroorzaakt diabetes

Hoe wordt diabetes veroorzaakt? De oorzaken zijn niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat het eten van te veel suiker alleen waarschijnlijk niet leidt tot diabetes. In plaats daarvan, begint diabetes wanneer iets het vermogen van uw lichaam verstoort om het voedsel dat u eet in energie om te zetten. Om te begrijpen wat er gebeurt als u diabetes hebt, houdt u de volgende zaken in gedachten: uw lichaam breekt veel van het voedsel dat u eet af in glucose, een soort suiker die nodig is om uw cellen brandstof te geven. Het hormoon insuline wordt aangemaakt in de pancreas. Insuline helpt de cellen in het lichaam  glucose als brandstof te gebruiken.

Hier volgen de meest voorkomende vormen van diabetes en wat specialisten weten over de oorzaken:

– Type 1 diabetes ontstaat wanneer de alvleesklier geen insuline kan maken. Zonder insuline, stapelt suiker zich op in uw bloedvaten. Mensen met type 1 diabetes moeten insuline nemen om de suikers in de cellen te krijgen. Type 1 diabetes begint vaak bij jongere mensen of kinderen. Onderzoekers zeggen dat het kan voorkomen wanneer er iets mis is met het immuunsysteem.
– Type 2 diabetes ontstaat wanneer de alvleesklier niet genoeg insuline aanmaakt, de insuline niet goed werkt, of beide. Overgewicht laat diabetes type 2 vaker optreden. Het kan voorkomen bij personen van elke leeftijd.
– Zwangerschapsdiabetes ontstaat bij sommige vrouwen tijdens de zwangerschap. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap voorkomen dan dat de insuline goed werkt. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben meestal nodig insuline in te nemen. De aandoening kan overgaan na de geboorte van het kind.

Mythe 2: Er zijn te veel regels in een diabetes dieet

Als u diabetes hebt, moet u uw maaltijden plannen. Maar het algemene principe is eenvoudig: Een “diabetes dieet” betekent het kiezen voor voedsel dat samen zal werken met uw activiteiten en eventuele medicijnen om uw bloedsuikerspiegel zo normaal mogelijk te houden. Zal u wijzigingen moeten aanbrengen in de huidige voedingskeuze? Waarschijnlijk. Maar misschien is de wijzing die u moet maken niet zo ernstig als dat wat u had verwacht.

Mythe 3: Koolhydraten zijn slecht voor diabetespatiënten

Sterker nog, koolhydraten zijn goed voor diabetes. Ze vormen het fundament van een gezond diabetes dieet of van welke gezonde dieet dan ook. Koolhydraten hebben het grootste effect op de bloedsuikerspiegel, dat is de reden waarom u wordt gevraagd om te controleren hoeveel koolhydraten u eet bij het volgen van een diabetes dieet. Echter, koolhydraten voedingsmiddelen bevatten veel essentiële voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen en vezels. Dus een diabetes dieet tip is om voeding met de meeste voedingsstoffen, zoals volkoren brood en gebak, vezelrijke groenten en fruit te kiezen. Misschien vindt u het gemakkelijker om de beste koolhydraten te selecteren als u een afspraak maakt met een diëtist, die u dit haarfijn kan uitleggen.

Mythe 4: Eiwitten zijn beter voor diabetes dan koolhydraten

Omdat koolhydraten de bloedsuikerspiegel zo snel beïnvloeden als u diabetes hebt, kan u in de verleiding zijn er minder van te eten en deze te vervangen door meer eiwitten. Maar te veel eiwit kan tot problemen leiden bij mensen met diabetes. Het belangrijkste probleem is dat veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals vlees, ook veel verzadigde vetten kunnen bevatten. Het eten van te veel van deze vetten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. In een diabetes dieet, moet eiwitten ongeveer 15% tot 20% zijn van het totale aantal calorieën dat u elke dag eet.

Mythe 5: U moet al uw favoriete voedingsmiddelen opgeven

Er is geen reden om al uw favoriete gerechten te negeren bij een diabetes dieet. Probeer in plaats daarvan:
– Het veranderen van de manier waarop uw favoriete gerechten klaarmaakt
– Het veranderen van ander voedsel dat u meestal samen eet met uw favoriete voedsel
– Het verminderen van de portiegroottes van uw favoriete gerechten
– Uw favoriete voedsel als beloning gebruiken voor het volgen van uw maaltijd plannen
Een diëtist kan u helpen manieren te vinden om uw favorieten in uw diabetes maaltijd plannen op te nemen.

Mythe 6: U moet toetjes opgeven als u diabetes hebt

Niet waar! Er zijn vele strategieën waardoor u desserts in een diabetes dieet kunt opnemen. Hier zijn enkele voorbeelden:
– Gebruik kunstmatige zoetstoffen in desserts
– Bezuinig op de grootte van uw dessert. Bijvoorbeeld, in plaats van twee bolletjes ijs, neemt u er één. Of deel een dessert met een vriend.
– Gebruik desserts als een incidentele beloning voor het volgen van uw diabetes dieet plan.
– Maak desserts voedzamer. Gebruik bijvoorbeeld granen, vers fruit en plantaardige olie bij de bereiding van desserts. Vaak kan u veel minder suiker gebruiken bij een recept zonder in te leveren op smaak.
– Verbreed uw horizon als het aankomt op dessert. In plaats van ijs, taart of cake, probeert u eens wat fruit, een volkoren havermout-rozijnen koekje of yoghurt.

Mythe 7: Kunstmatige zoetstoffen zijn gevaarlijk voor diabetespatiënten

Kunstmatige zoetstoffen zijn veel zoeter dan een equivalente hoeveelheid suiker, waardoor u minder ervan nodig hebt om dezelfde zoetheid te krijgen dan bij suiker. Dit kan leiden tot het binnenkrijgen van minder calorieën dan wanneer u gebruik maakt van suiker. Specialisten ondersteunen het gebruik van verschillende kunstmatige zoetstoffen in diabetes diëten, waaronder:
– Saccharine
– Aspartaam ​
– Acesulfaam-K
– Sucralose
Een diëtist kan u helpen te bepalen welke zoetstoffen beste zijn voor welk gebruik, of het nu koffie, bakken, koken, of andere toepassingen is. Kunstmatige zoetstoffen krijgen onlangs veel aandacht in zowel de media als onderzoek. Leer erover en bepaal zelf welke, indien aanwezig, zoetstoffen het best voor u zijn. Er zijn meer ‘natuurlijke’ zoetstoffen op de markt die betere opties kunnen zijn.

Mythe 8: U moet speciale diabetische maaltijden eten

De waarheid is dat er eigenlijk niet zoiets is als een ‘dieet. “De voedingsmiddelen die gezond zijn voor mensen met diabetes zijn ook goede keuzes voor de rest van uw familie. Meestal is er geen noodzaak om dieetgerechten bereiden. Het verschil tussen een diabetes dieet en de “normale” voeding is het volgende: Als u diabetes hebt, moet u meer controleren wat u eet. Bijvoorbeeld de totale hoeveelheid calorieën die u verbruikt en de hoeveelheden en soorten koolhydraten, vetten en eiwitten die u eet. Een diabetes specialist of diëtist kan u helpen te leren hoe u dit kunt doen.

Mythe 9: Dieetproducten zijn de beste keuzes voor diabetespatiënten

Alleen maar omdat een levensmiddel wordt bestempeld als een “dieet” product betekent niet dat het een betere keuze is voor mensen met diabetes. “Dieet” voeding kan duur zijn en even gezond als voedsel die terug te vinden is in de “gewone” afdelingen van de supermarkt. Zoals bij elk voedselproduct dat u kiest, moet u de etiketten zorgvuldig lezen om te achterhalen of de ingrediënten en de hoeveelheid calorieën de goede keuze voor u is. Als u twijfelt, vraag dan een diabetes specialist of een diëtist om advies.