Anticonceptie, bijwerkingen en bescherming

Anticonceptie, hoe u moet beslissen

Het kiezen van het te gebruiken type anticonceptie kan verwarrend zijn. Het helpt om te beginnen met het beantwoorden van een paar eenvoudige vragen. Overweeg het volgende:
– Het belang van bescherming tegen soa’s
– De mate van bescherming die u wenst
– Zijn het gemak en de kosten belangrijk in uw beslissing?
Terwijl onthouding de enige 100% effectieve methode van geboorteregeling is, kunnen andere methoden bijna net zo effectief zijn, mits deze correct gebruikt worden.

Bewustzijn van vruchtbaarheid

Bewustzijn van vruchtbaarheid wordt ook wel aangeduid als natuurlijke gezinsplanning. Deze werkwijze omvat timing van seksuele activiteit om de meest vruchtbare perioden van een vrouw te mijden. Het meten van de basale lichaamstemperatuur en monitoring van het baarmoederhalsslijm zijn manieren om te bepalen wanneer een vrouw vruchtbaar is. Uw zorgverlener kan u trainen in de veiligste manier om deze methode correct te gebruiken.
Voordelen: Het is goedkoop en er zijn geen medicijnen of medische procedures voor nodig.
Nadelen: Spontaniteit wordt beperkt, en het is maar voor ongeveer 75% van de tijd effectief (dus u heeft een 1 op 4 kans om zwanger te raken).

Spermicide (zaaddodende middelen)

Zaaddodende middelen zijn stoffen die sperma doden en voorkomen dat ze een eitje bevruchten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals schuim, crèmes of gels. Zaaddodende middelen moeten worden voor de seksuele activiteit ingebracht in de vagina, en worden meestal gebruikt met andere anticonceptie. Sommige vrouwen ervaren irritatie of wanneer deze middelen te vaak gebruikt worden.

Mannen condoom

Barrière methoden omvatten het voorkomen van contact tussen zaadcel en eicel. De latex mannelijke condoom is een veelgebruikte methode van barrière-anticonceptie. Het beschermt tegen zowel zwangerschap als de meeste soa’s. Paren die condooms gebruiken hebben ongeveer 15% kans om zwanger te raken.
Voordelen: Eenvoudig te verkrijgen, goedkoop, en beschermt tegen de meeste soa’s.
Nadelen: Moet correct gebruikt worden bij elke seksuele activiteit.

Vrouwen condoom

Het vrouwencondoom is een wat nieuwere geboortebeperking mogelijkheid en is een plastic, zak-achtig apparaat die in wordt gebracht voor de seks. Het kan tot 8 uur voorafgaand aan seksuele activiteit worden ingebracht. Het vrouwencondoom is iets minder effectief dan de mannelijke condoom bij het voorkomen van zwangerschap. Het kan niet gebruikt worden samen met een mannelijk condoom vanwege het risico op een scheur.
Voordeel: Biedt enige bescherming tegen soa’s.
Nadelen: Kan luidruchtig zijn, 21% van de gebruikers raakt zwanger.

Pessarium

Het pessarium is een andere methode van anticonceptie. Het is een rubber membraan die de vagina wordt ingebracht en over de baarmoederhals geplaatst (voor de seksuele activiteit). Een pessarium wordt vaak gebruikt in combinatie met een spermicide. De bescherming is vergelijkbaar met die van een mannen condoom. Het moet niet worden gebruikt tijdens menstruatie van een vrouw door een verhoogd risico op toxischeshocksyndroom.
Voordelen: Lage kosten.
Nadelen: Geen bescherming tegen soa’s.

Cervixkapje

Het cervixkapje is een andere methode van anticonceptie. Het is kleiner dan een pessarium en past over de baarmoederhals. Net als het pessarium wordt het cervixkapje gebruikt in combinatie met zaaddodend middel. Ongeveer 15% van de vrouwen die nog geen kinderen hebben kunnen zwanger raken ondanks deze bescherming, het risico verhoogd tot wel 30% voor degenen die al eens kinderen hebben gehad.
Voordelen: Lage kosten, kan tot wel 48 uur gebruikt worden.
Nadelen: Een bezoekers aan de huisarts is nodig om deze te plaatsen, kan niet tijdens de menstruatie gebruikt worden, en beschermt niet tegen soa’s.

Contraceptieve spons

De contraceptieve spons is een schuimspons verzadigd met zaaddodend middel. Het wordt in de vagina, achter de baarmoederhals geplaatst. Het kan worden ingebracht tot 24 uur voorafgaand aan seksuele activiteit. De bescherming is vergelijkbaar met die van het pessarium; 16% van de vrouwen die nog geen kinderen hebben gehad raken zwanger, ten opzichte van 30% bij die wat dat wel al hebben.
Voordelen: Heeft meteen effect, het hoeft niet voorgeschreven te worden door een dokter, en een huisarts bezoek is niet nodig.
Nadelen: Kan moeilijk zijn te gebruiken, kan niet gebruikt worden tijdens de menstruatie, en beschermt niet tegen soa’s.

Anticonceptiepil

De meeste orale anticonceptiva (of anticonceptie) pillen gebruiken een combinatie van oestrogeen pillsen progestageen hormonen. De pil is de meest gebruikte vorm van hormonale anticonceptie en is zeer effectief. Het moet voorgeschreven worden door een huisarts, en er kunnen bijwerkingen optreden. Gevoelige borsten is 1 van de meest voorkomende bijwerkingen. Meer ernstige bijwerkingen zijn bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk en bloedklonters. De pil kan niet door elke vrouw gebruikt worden.
Voordelen: Is zeer effectief, kan menstruele krampen helpen verminderen en leidt tot lichtere perioden.
Nadelen: Biedt geen bescherming tegen soa’s, en zorgt mogelijk voor bijwerkingen.

Spiraal

Het spiraaltje is een, T-vormig onderdeel dat door een arts in de baarmoeder wordt ingebracht. Het voorkomt zwangerschap voor een aantal jaren.
Voordelen: Langdurig effect.

Opties voor oudere vrouwen

Levensstijl factoren en leeftijd spelen een belangrijke rol bij het kiezen van geboortebeperking. Hormonale methoden zoals de pil, pleisters, of een implantaat worden niet aanbevolen voor vrouwen boven de 35 jaar, die roken of zwaarlijvig zijn, vanwege het risico op ernstige complicaties. Terwijl onthouding de enige anticonceptiemethode is dat 100% bescherming biedt, zijn hormonale anticonceptiva, spiraaltjes en permanente anticonceptie ook zeer effectief.