Buikgriep en maag-darmontstekingen bij kinderen

Als uw kind plotseling last heeft van diarree en braken, of hij/zij klaagt over buikpijn, is wellicht het eerste wat u denkt, “een buikgriep”. De realiteit is wellicht anders. Wat vaak “buikgriep” wordt genoemd, is werkelijk gastro-enteritis, een infectie van de maag en darmen. De griep of influenza, is verschillend. Het veroorzaakt keelpijn, een loopneus, en andere pijntjes. Het veroorzaakt zelden maagproblemen. Virale infecties zijn de meest voorkomende oorzaak van gastro-enteritis, bacteriën kunnen soms ook de reden zijn. De ziekte verdwijnt meestal weer vanzelf  binnen 10 dagen, zonder gebruik van medicatie. De eerste paar dagen zijn vaak het ergste, maar u kunt stappen ondernemen om uw kind makkelijker door deze periode te krijgen.

Behandeling

Zorg voor genoeg hydratatie bij uw kind. Het grootste gevaar van buikgriep is uitdroging. Het buikgriep bij kindlichaam van uw kind verliest meer vocht dan dat het binnenkrijgt. Dus, het belangrijkste wat u kunt doen is uw kind gehydrateerd houden. Niet elke vorm van hydratatie zal voldoende zijn. Water is goed, maar in sommige gevallen is dit niet genoeg. Het zal niet de belangrijke elektrolyten (zouten en mineralen) vervangen dat het lichaam van uw kind verliest wanneer het uitgedroogd is.

Dranken die de verloren zout en mineralen wel vervangen, worden Elektrolyt-oplossingen genoemd. U kunt ze kopen bij uw plaatselijke drogist. Ze kunnen zelfs als flesvoeding bij baby’s worden toegediend. Sommige sportdranken beweren elektrolyten te vervangen. Ze bevatten veel suiker, maar zijn goed voor de meeste schoolgaande kinderen en tieners. Ze zijn echter niet aan te raden voor zeer jonge kinderen. Houd kinderen weg bij het drinken van melk, het kan de maagproblemen verergeren. Als u ouder van een jonge baby bent, praat dan met uw arts over borstvoeding. Dranken die veel zuur (sinaasappelsap) of cafeïne bevatten, kunnen leiden tot buikproblemen. Te veel van de juiste soort vloeistof kan het braken zelfs erger maken, dus weeg deze hoeveelheden goed af.

Laat uw kind langzaam met voeding kennismaken. Zodra uw kind vloeistof kan drinken en dit ook binnenhoudt, kunt u beginnen met het toevoegen van voedsel. Maar houd het simpel. Probeer eerst brood, aardappelen, yoghurt, crackers, rijst, toast en bananen. Als u eenmaal weet dat deze makkelijk worden gegeten, kunt u proberen mager vlees en gekookte groenten toe te voegen. Geef uw zieke kind geen voedingsmiddelen die gebakken, kruidig of vettig zijn, of veel zuren bevatten. Ze kunnen de aanwezige maagproblemen verergeren.

Sla receptvrije medicijnen over. Bij gastro-enteritis is tijd vaak het beste medicijn. Uw kind zien leiden onder een dergelijke ontsteking kan u in de verleiding brengen receptvrije medicijnen te gebruiken. Hoe moeilijk dat dan ook is, gebruik deze niet. Niet alleen zullen de meeste medicijnen niet helpen, ze kunnen zaken zelfs erger maken. Ibuprofen kan de maag van uw kind nog meer overstuur laten raken, en paracetamol kan leiden tot leverproblemen. Antibiotica helpen niet tegen virussen (wel tegen bacteriën), en diarree remmende geneesmiddelen kunnen de infectie verlengen. Ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor zeer jonge kinderen. Er is één uitzondering: als uw kind koorts heeft, kunt u ze paracetamol of ibuprofen geven om dit te verzachten. In elk ander geval moet u de oplossing in eten en drank zoeken.

Wanneer u de huisarts moet raadplegen

De meeste gevallen van gastro-enteritis verdwijnen vanzelf. Bezoek uw huisarts als het braken en diarree voor meerdere dagen aanhoudt, of als u tekenen van uitdroging merkt zoals:
– Niet kunnen plassen
– Een droge mond
– Huilen zonder tranen
– Hoge koorts
– Gebrek aan energie
– Prikkelbaar zijn
– Bloed of pus in de ontlasting, of donkere teerachtige ontlasting.
Het kan nodig zijn om uw kind eerder op controle te zetten wanneer het andere aandoeningen heeft, zoals diabetes, die hen een hoger risico op verlies van vocht geeft.

Preventie is het beste medicijn

Volg de volgende eenvoudige stappen.
– Laat uw kind inenten tegen het rotavirus, dat de meest voorkomende oorzaak van gastro-enteritis is
– Zorg dat handen vaak met warm water en zeep worden gewassen, vooral wanneer de badkamer wordt gebruikt, luiers worden verschoont, en voor en na het nuttigen van voedsel. Goede zeep en het vaak wassen van de handen, is waarschijnlijk de beste bescherming voor uw kind
– Was alle groenten en fruit voordat deze genuttigd worden. Kook vlees helemaal door, dit kan gastro-enteritis door bacteriën voorkomen