De kracht van gezonde vetten

Er is al veel geschreven over vetten en tot enkele jaren geleden geloofden veel mensen nog dat ze de grootste oorzaak waren van overgewicht. Niets is echter minder waar, want het is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat vetten een essentieel onderdeel zijn van een gebalanceerd en gezond dieet. Let wel op, want niet alle vetten zijn goed voor je. Je hebt ook erg ongezonde vetten, zoals transvetten. Die moet je zo veel mogelijk vermijden, maar er zijn andere vetten die zeker een plaatsje verdienen in je dagelijkse eetgewoonten. Helemaal als je af wilt vallen.

Wat zijn gezonde vetten?

Voordat je de kracht van gezonde vetten kan benutten om af te vallen, moet je uiteraard eerst weten wat gezonde vetten zijn.Simpel gezegd komt het hierop neer: mono- en polyonverzadigde zijn gezond, transvetten zijn ongezond en verzadigde vetten zitten ergens in het midden. Dit geeft je misschien niet meteen een idee over wat je nou mag eten en wat niet, dus laten we het wat concreter maken.

– Mono-onverzadigde vetzuren vind je vooral in oliën van plantaardige oorsprong, zoals olijfolie, zonnebloemolie, pindaolie, sesamolie, en allerlei noten.
– Polyonverzadigde vetzuren vind je in soja, tofu, walnoten, vette vis zoals zalm, tonijn, makreel en haring, en allerlei zaden zoals zonnebloempitten en pompoenpitten.

Transvetten, de vetten die je dus koste wat het kost moet vermijden, vind je voornamelijk in kant-en-klaarmaaltijden, diepvriespizza’s, donuts, koekjes en vette snacks zoals aardappelchips, maar ook in gefrituurde gerechten en de meeste soorten snoepgoed.

Verzadigde vetten

Vooral verzadigde vetten zijn negatief in het nieuws geweest. Verzadigde vetten, die je vooral vindt in vlees en zuivelproducten, werden jarenlang geassocieerd met een hoog cholesterolgehalte en een verhoogd risico op hartziekten. Recent onderzoek toont echter aan dat die associatie overdreven is. Een studie uit 2010, die de resultaten van tientallen andere studies combineerde, bewijst dat er helemaal geen link is tussen het eten van verzadigde vetzuren en een verhoogd risico op hartziekten.

Wat is de kracht van gezonde vetten?

Gezonde vetten zijn een belangrijk onderdeel van een koolhydraatarm dieet en dat is de meest efficiënte en verantwoorde manier om af te vallen. Door minder koolhydraten te eten, ga je vanzelf afvallen. Maar je moet de energie die je normaal uit koolhydraten zou halen natuurlijk wel vervangen door gezonde vetten en eiwitten.

Naast dat gezonde vetten een betere bron van energie zijn hebben ze meerdere functies in het lichaam. Veel van de essentiële onderdelen van je cellen hebben namelijk vetten nodig om te kunnen functioneren. Vetzuren vormen een cruciale bouwsteen in de microscopische architectuur van je cellen. Sommige onverzadigde vetzuren hebben zelfs uitzonderlijk positieve eigenschappen. De omega-3 vetzuren vallen daaronder. Deze zijn erg gezond omdat ze geassocieerd worden met een beter werkend geheugen, een verminderd risico op hartziekten, kanker en artritis.

Omega-3 vetten geven een echte boost aan je lichaam. Je vindt ze vooral in vette vis zoals zalm en makreel en natuurlijk in omega-3 eieren. Vetten zorgen voor een verzadigd gevoel en geven je voor lange tijd energie wat heel goed van pas komt als je af wilt vallen. Wees dus niet langer bang om voedingsmiddelen met gezonde vetten te eten. Zolang deze natuurlijk zijn weet je lichaam heel goed hoe het daar mee om moet gaan en zal je er zeker niet dik van worden.

Wilt u meer informatie over voeding? Bezoek Jasper Alblas