De waarheid over een detox dieet

Aangeprezen als een manier om schadelijke stoffen te verwijderen in het lichaam en het bevorderen van gewichtsverlies, detox diëten zijn populairder dan ooit. Hollywood sterren doen het dagen voordat ze de rode loper opgaan. Maar ondanks de populariteit van detox diëten, zeggen voeding experts dat ze nodig noch wetenschappelijk bewezen zijn.

Wat is een detox dieet?

Detox (kort voor detoxificatie) diëten zijn extreem gewichtsverlies dieet plannen die beweren dat ze giftige stoffen uit uw lichaam spoelen. Ontgiften is gebaseerd op het concept dat uw lichaam nodig heeft bij het wegwerken van ongewenste gifstoffen uit contaminanten in verwerkte voedingsmiddelen en het milieu. In theorie, eens vrij van giftige stoffen en uw zal lichaam beter functioneren en ervoor zorgen dat de metabolisme stijgt, zodat u die extra kilo’s sneller kwijt kunt raken. Er zijn verschillende ontgiftingskuren. De meeste volgen een patroon van zeer lage calorieën met de toevoeging van kleine hoeveelheden fruit, groenten, water, en diverse supplementen. Sommige diëten bevelen kruiden, pillen, poeders, klysma’s en andere vormen van darmzuivering, aan. Methoden verschillen en vaak zijn producten alleen beschikbaar op de webshop van de producent.

Werken detox diëten?

Ja en nee.
Beyonce maakte het ahornsiroop, citroensap en cayennepeper meester ontgifting formule (ook wel bekend als het limonade dieet) beroemd toen ze 20 pond voor haar rol in Dreamgirls, verloor.detox dieet Maar ze kwam het gewicht al snel weer aan, en waarschuwde in interviews lijners uit de buurt de blijven van dit dieetplan. Gewichtsverlies treed op bij de meeste van deze dieetplannen, omdat ze zo laag in de calorieën zitten. Deze rage dieet detox plannen zijn niets meer dan een snelle oplossing en niet aan te bevelen voor gewichtsverlies door geregistreerde diëtisten.
Wanneer u drastisch uw calorie-inname vermindert, zal u gewicht verliezen, maar dit kan ook leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, met inbegrip van het verlies van spiermassa. En als u begint met vasten zal het verbranden van calorieën een stuk langzamer gaan.

Houd in gedachten dat het oorspronkelijke gewichtsverlies op basis is van voornamelijk vloeibaar of “water gewicht” niet vet. Wanneer u weer begint met de normale soort en hoeveelheden voeding zal elke kilo er weer bijkomen. Niet alleen hebben de meeste mensen weer het verloren gewicht snel weer terug, het wil nog wel eens voorkomen dat ze zelfs wat aankomen, omdat een trager metabolisme ervoor zorgt dat u sneller aankomt.

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat ontgifting nodig of effectief is voor een goede gezondheid en gewichtsverlies. Uw lichaam is ontworpen om efficiënt giftige stoffen te verwijderen door middel van organen zoals de nieren, de lever en dikke darm. U hoeft niet detox diëten, pillen, of drankjes nodig om ervoor te zorgen dat het lichaam zijn werk doet. Deskundigen zijn het erover eens, er is geen geloofwaardig onderzoek dat beweert dat detox diëten werken of dat er enige noodzaak voor ontgifting, lymfedrainage, en frequente darmreinigingen. Er zijn geen studies beschikbaar om de voordelen te documenteren. In plaats daarvan worden de meeste vorderingen op basis van getuigenissen gedaan.

Gevaren van een detox dieet

Sommige detox plannen klinken als een zeer wetenschappelijke benadering van uw lichaam voor het reinigen van schadelijke stoffen. Helaas gaan de meeste detox diëten niet over de fundamenten die diëtisten, artsen en de gezondheidsautoriteiten van essentieel belang achten voor gewichtsverlies en een goede gezondheid. De risico’s wegen niet op tegen de voordelen, het maken van traditionele detox dieet zijn zowel ondoeltreffend als potentieel gevaarlijk. Detox diëten zijn gebaseerd op onrealistische angsten en een gebrek aan begrip over hoe het lichaam werkt.

De meeste mensen voelen zich niet goed op weinig calorie inname en voedselarme diëten. Mogelijke bijwerkingen zijn lage energieverbruik, een lage bloedsuikerspiegel, spierpijn, vermoeidheid, duizeligheid of licht in het hoofd en misselijkheid. Langdurig vasten kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Of een detox dieet veilig is hangt af van het plan en hoe lang u deze blijft volgen. Vasten van  een dag of twee zijn waarschijnlijk niet schadelijk voor de meeste gezonde volwassenen, maar bijvoorbeeld ouderen of iedereen met een chronische ziekte, zwangere vrouwen en kinderen, worden geadviseerd om elke vorm van vasten te mijden.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+