Het voorkomen en behandelen van veelvoorkomende hardloopblessures

Mensen die hardlopen stoppen niet graag met hun favoriete sport, het goede nieuws is renners blessuredat u door kunt blijven rennen zonder dat u daar blijvende schade aan overhoudt. Een belangrijk punt om hierbij in de gaten te houden, is dat wanneer een blessure uw houding, of de manier waarop u gaat rennen beïnvloed, is het beter om naar uw dokter te gaan. De meest voorkomende hardloopblessures zijn te wijten aan overmatig sporten, te zwaar trainen, of een fout in de manier waarop u beweegt. Hieronder volgt een lijst hoe u de meest voorkomende hardloopblessures kunt voorkomen en behandelen, zodat u nooit meer aan de kant komt te staan:

Lopersknie

Een lopersknie voelt u aan de achterkant van de knieschijf, waardoor u pijn in de knie ervaart. Dit kan optreden als gevolg van verminderde kracht in de quadriceps spieren, of schoenen die niet de juiste ondersteuning geven, wanneer u van uw voorvoet een bewegingen gaat maken. Wat kunt u hieraan doen? De aandoening wordt normaal gesproken behandeld door middel van sport orthetische- en versterkingsoefeningen gericht op de middelste quad spier. Spreek met een sportmedische arts over het krijgen van fysiotherapie en om manieren te weten te komen waarop u uw lopersknie tegen kunt gaan.

Stressfracturen

Stressfracturen kunnen worden veroorzaakt door overmatig trainen, een tekort aan calcium, of door een aantal fouten in uw houding, hetzij in uw loopstijl of in uw lichaamsstructuur. Spanningsbreuken bij lopers komen voor in de tibia (de binnenste en het grotere bot van het onderbeen), het femur (dijbeen) en in het heiligbeen (driehoekige bot aan de basis van de ruggengraat) en de middenvoet (teen) botten in de voet.

Hoe groter de afstand, hoe groter de stress op uw lichaam. En dit soort blessures moet u niet negeren. Stress fracturen zijn als een hardgekookt ei: De schaal is gebarsten en de volgende stap is een volwaardige fractuur. Bezoek een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van hardloopblessures. Een onderzoeker aan een Amerikaanse universiteit vroeg hardlopers alleen te stoppen wanneer ze een breuk of een stressfractuur hadden en lieten daarna de patiënt in een zwembad lopen, dit omdat het stoppen van beweging voor de meeste hardlopers onacceptabel is.

Tractus iliotibialis syndroom

Gekenmerkt door een scherpe, brandende knie of pijn in de heup, is het Tractus iliotibialis syndroom een veel voorkomende blessure bij marathonlopers. De blessure is verantwoordelijk voor maar liefst 80% van alle pijntjes op een marathon. De tractus iliotibialis is een ligament dat langs de buitenkant van de dij loopt, de top van de heup tot de buitenkant van de knie. Het stabiliseert de knie en de heup tijdens het hardlopen, maar wanneer het dikker wordt en over het bot wrijft, kan het gebied ontstoken raken of de band zelfs geïrriteerd raken, dit veroorzaakt pijn. Het Tractus iliotibialis syndroom kan worden veroorzaakt door op een dwarshelling oppervlak te lopen dat het afdalende been iets naar binnen laat buigen en de band rekt. Onvoldoende warming-up of cooling-down, te grote afstanden lopen of de totale afstand te snel laten stijgen, zijn allemaal risicofactoren.

De beste oplossing? Plaats het geblesseerde been achter de goede. Als de linker kant pijnlijk is, kruist u uw linkerbeen achter de rechter. Leun daarna weg van de geblesseerde zijde naar uw rechterzijde. Houdt een tafel of een stoel vast voor de balans. Houd dit vast gedurende 7 tot 10 seconden en herhaal dit aan elke kant 7 tot 10 maal. Ontstekingsremmende geneesmiddelen, zoals ibuprofen kunnen helpen om de zwelling te verzachten.

Beenvliesontsteking

De meest voorkomende vorm van beenvliesontsteking komt voor aan de binnenkant van de benen. Deze blessuren is gevolg van een biomechanische fout in uw voet (die kan verergeren door een schoen die onvoldoende steun biedt) of door overmatig sporten.

Achillespeesontsteking

Een achillespeesontsteking is een blessure die meestal optreedt door een abnormale voetbeweging in de strekkende kuitspieren. Als u naar de andere kant draait en afstapt op een verkeerde hoek, kan uw Achilles een blessure oplopen en ontstoken raken. Daarom kan u een orthese dragen om de biomechanica van uw voet te corrigeren. Dit is ook aan te raden bij een blessure als een achillespeesontsteking.

Enkelblessure

Enkelblessures treden op wanneer renners niet goed uitkijken waar ze heen gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld een stoeprand afstappen of in een kuil in de weg lopen. Kijk goed uit waar u loopt of loop op een echt recht, vlak pad waardoor er minder kans ontstaat op een blessure door bijvoorbeeld een val. Wanneer een blessure optreedt, kan ibuprofen en ijs de zwelling en pijn helpen verminderen.

Blaren

Een van de meest voorkomende sportblessures, zijn blaren op de voeten, dat meestal veroorzaakt wordt door wrijving in combinatie met vocht. Voorkomen dit door te kiezen voor synthetische sokken, zoals die van Nike Dryfit, dat vocht van de huid afhaalt.