Hoe u bedtijd voor kinderen makkelijker maakt

Elke dag op hetzelfde moment naar bed

Hoewel kleine kinderen geen besef van tijd hebben, hebben hun lichamen dat wel. Elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan helpt hen fysiek en mentaal een slaap routine aan te houden. Hoewel het verleidelijk kan zijn om het schema in het weekend en tijdens de zomer te veranderen, probeer het slapengaan consequent te houden. Latere slaaptijden kan het voor kinderen moeilijker maken om zich weer aan te passen aan een normaal schema.

Zet de tv uit

Gebruik de tv niet om kinderen te helpen ontspannen voor het slapen gaan. Programma’s die een kind slapendspannend karakter hebben, zoals geweld, spanning, drama, of conflict, kunnen te stimulerend zijn voor kinderen wanneer zij naar bed gaan. Spannende programma’s kunnen stress veroorzaken, die kan leiden tot problemen om in slaap te vallen en blijven. Enge programma’s kunnen nachtmerries veroorzaken. Studies hebben aangetoond dat zelfs het nieuws beangstigend kan zijn en het moeilijk kan maken voor kinderen om in slaap te vallen. Zelfs een rustig programma kan de slaap verstoren. Het zien van een lichtbron, voor het ​​slapen gaan, kan het lichaam laten denken dat het nog overdag is.

Houd een routine aan

Het aanhouden van een bedtijd routine met drie of vier activiteiten, helpt een kind te kalmeren en zich klaar te maken om naar bed te gaan. Een typische routine zou bijvoorbeeld kunnen zijn: het nemen van een bad, het aantrekken van pyjama, tanden poetsen, en het lezen van een boek. Voor tieners, wilt u misschien een praatje maken over hoe de dag is verlopen. Houd alles heel simpel en laagdrempelig.

Stel een vroege bedtijd in

Ouders beseffen vaak niet dat eerder slapengaan leidt tot een eenvoudiger bedtijd. Zodra kinderen oververmoeid raken, hebben zij meer problemen met zaken van zich af te zetten en in slaap te vallen.

Maak een bedtijd kaart

Voor kleuters kan het nuttig zijn om een bedtijd kaart aan te houden, zodat ze alle vaste stappen volgen voordat ze naar bed gaan. Maak bijvoorbeeld een tekening van een bad, pyjama, en het exacte aantal boeken die u elke avond zal voorlezen. Op die manier zal u, wanneer u twee boeken leest en uw kind vraagt ​​om een derde, kunnen wijzen op deze kaart en duidelijk maken dat er maar twee boeken op de kaart staan.

Beweeg in 1 richting

Wanneer uw kind via zijn bedtijd routine werkt, zorg er dan voor dat alle activiteiten in 1 richting bewegen, naar de slaapkamer. Begin niet met de bovenverdieping voor een bad, dan naar beneden naar de keuken voor een snack, dan terug naar zijn kamer om de pyjama aan te trekken, en vervolgens naar uw kamer om een ​​boek voor te lezen. Het is belangrijk dat alle acties in de richting van de slaapkamer blijven gaan.

Zorg voor een comfortabele slaapplek

Maak de slaapkamer van uw kind een comfortabele plek om te slapen. Houd de temperatuur koel genoeg in de zomer en warm genoeg in de winter. Om het licht van buitenaf te weren, hangt u verduisterende lamellen of een luxaflex op. Een nachtlampje kan fijn zijn wanneer uw kind deze nodig heeft om in slaap te vallen. Een goed kussen zal uw kind helpen zich comfortabel te voelen. En zorg ervoor dat het bed niet overspoeld wordt met tientallen knuffels of speelgoed.

Geen elektronica of telefoons

Verrassend genoeg, heeft 43% van de kinderen van 4 tot 6 jaar een televisie op hun slaapkamer. De aanwezigheid van een computer, tv, telefoon, of videospellen in de kamer van uw kind kan het slapen gaan moeilijk maken, omdat zij dan meer tijd nodig hebben om af te schakelen. Kinderen willen het altijd naar het volgende niveau brengen: nog één programma kijken, nog één keer een antwoord geven op een SMS-bericht. Het is zeer boeiend en verslavend. Plus, de aanwezige felle lichten vertragen de productie van melatonine, slaap hormoon van het lichaam.

Minder cafeïne

Cafeïne kan uw kind zo druk maken dat het moeilijk kan worden om weer te kalmeren voor het slapen gaan. Een glas cola bevat 25 milligram cafeïne, maar een glas sinas of ijsthee kan wel 40 milligram bevatten. Cafeïne kan gedurende zes uur of langer in het lichaam blijven, dus vermijd het geven van cafeïnehoudende producten na de middag, aan uw kind.

Beweging gedurende de dag

Zorg ervoor dat uw kind voldoende activiteit krijgt gedurende de dag, zodat ze ‘s nachts niet vol energie zitten. Naast het gezonder maken van het lichaam en geest, helpt het ook bij het makkelijker in slaap vallen. Zorg er wel voor dat ze niet actief zijn vlak voor het slapen gaan. Maak hen duidelijk dat ze op zijn minst een paar uur voor het slapen gaan, stoppen met fietsen, rondrennen en spelen.

Houd de slaap van uw kind in de gaten

Het is normaal dat peuters dutjes doen tot een leeftijd van 3 jaar. Dutjes helpt hen de 12 tot 14 uur slaap te krijgen die peuters elke dag nodig hebben. Peuters ouder dan 18 maanden hebben over het algemeen maar 1 dutje van een tot drie uur nodig per dag. Probeer late namiddag dutjes te vermijden, omdat dit het moeilijker maakt voor hen om ‘s nachts in slaap te vallen. Tegen de tijd dat kinderen 5 jaar oud zijn, hebben ze deze dutjes niet meer nodig.

Voel u niet schuldig

Het kan moeilijk zijn voor ouders wanneer kinderen bedelen voor het voorlezen van nog een boek of smeken om laat op te blijven. Maar, vergeet niet, slaap is iets dat uw kind echt nodig heeft. Ouders voelen zich vaak schuldig bij het vroeg naar bed sturen van hun kinderen, maar een goede nachtrust kan een groot verschil maken in hun dag, stemming, en gezondheid. Bescherm de slaap van uw kind. Het is een van de beste en belangrijkste dingen die u kunt doen.