Huidproblemen bij kinderen

Het vinden van een bult, uitslag of een rode markering op het lichaam van een kind komt vaker voor dan dat u niks vindt. De meeste zijn niet zorgwekkend; Echter, zijn sommige meer zorgwekkend dan anderen. We zullen wat informatie geven over veelvoorkomende huidproblemen om u te helpen deze in de toekomst beter te identificeren. Zoals altijd, als er enige zorg is, dient u altijd de arts van het kind te raadplegen.

Ringworm

Ringworm heeft niets te maken met wormen. De oorzaak van ringworm is een veel voorkomende schimmel die de huid infecteert waarbij een schilferige en hobbelige rode vlek zich vormt op het besmette gebied. Het is zeer besmettelijk, en kan verspreid worden door contact of door het delen van kleding die ook in contact zijn gekomen met het besmette gebied. Over het algemeen is de behandeling met een antischimmel crème op het gebied voor een langere periode de infectie oplossen.

Vijfde ziekte (erythema infectiosum)

Parvovirus B19 is het virus dat de vijfde ziekte veroorzaakt. Het is een veel voorkomende ziekte die meestal mild is en verdwijnt zonder behandeling. Het begint meestal met griepachtige verschijnselen. Een heldere rode uitslag op de wangen, daarnaast kan een uitslag op het lichaam volgen. Aangezien een virus de vijfde ziekte veroorzaakt, speelt  antibiotica geen rol in de behandeling. Parvovirus B19 kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, dus het is belangrijk om een ​​specialist op de hoogte te brengen wanneer er verschijnselen ontstaan.

Waterpokken

Waterpokken waren ooit een zeer veel voorkomende infectie bij jonge kinderen, maar tegenwoordig zien we veel minder gevallen, en dit is te wijten aan universele vaccinatieprogramma’s. Een infectie met varicella, het virus dat waterpokken veroorzaakt, begint meestal als een koorts, waarna symptomen van verkoudheid en een uitslag zich ontwikkelen. De uitslag jeukt en is vaak te herkennen als een mix van blaren, vlekken, en korsten; het houdt aan voor iets langer dan een week. Kinderen met een waterpokken infectie besmettelijk totdat alle blaasjes weg zijn.

Baardschurft

Baardschurft kan worden verward met andere huidinfecties, waaronder cellulitis en zelfs ringworm. Voorkomende bacteriën op de huid veroorzaken Baardschurft, antibiotica kan deze goed behandelen. De uitslag zelf ziet in eerste instantie wazig, blarend, en rood uit, daarna kan zich een gelige korst ontwikkelen. Het verspreidt zich door contact, krabben maakt het nog erger. Baardschurft kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt vaak voor rond de mond en neus.

Wratten

Een virus is de oorzaak van wratten. Wratten verspreiden van zowel persoon tot persoon en naar andere delen van het lichaam. Meestal zitten deze wratten op de handen, maar kunnen overal op het lichaam terugkomen. Vaak verdwijnen wratten vanzelf, maar er zijn genoeg oplossingen die u bij de apotheek kunt halen om zaken te versnellen.

Miliaria rubra (rode gierstekorrels)

Jonge baby’s krijgen vaak warmte-uitslag. Geblokkeerde zweetklieren veroorzaken warmte-uitslag, waardoor een rode puistige uitbarsting op het hoofd en de nek ontstaat. Het is belangrijk om uw kind gepaste kleding aan te laten trekken (niet te warm en niet te koud) om deze uitslag te voorkomen. Over het algemeen, verdwijnt Miliaria rubra vanzelf.

Contacteczeem (contact dermatitis)

Contacteczeem ziet uit als een verzameling van kleine rode puistjes of bultjes op het Baby carehuidoppervlak, door blootbestelling aan een soort allergeen. Dit kan te wijten zijn aan bepaalde voedingsmiddelen, lotions, chemicaliën of planten, zoals gifsumak. De uitslag begint binnen één tot twee dagen na contact, afhankelijk van de gevoeligheid en houdt aan zolang het contact blijft of totdat het geneest, dat één tot twee weken kan duren. Antihistaminica of steroïden kan de symptomen verminderen. Vaak verwarren mensen contacteczeem met een huidinfectie, zoals Baardschurft.

Hand-voet-klauwzeer (coxsackie)

Coxsackievirus is de oorzaak van hand, mond en klauwzeer. Het is een zeer veelvoorkomende infectie bij kinderen, vooral tijdens de zomer en vroege herfst. Het begint meestal met koorts en vervolgens ontwikkelt het zich tot een niet-jeukende huiduitslag op het ​​lichaam, met inbegrip van de handen en voeten; het veroorzaakt ook zweertjes in de mond. De zweertjes in de mond zijn pijnlijk en kunnen het eten en drinken in een aantal gevallen bemoeilijken. Het is zeer besmettelijk, en net als veel andere virale infecties, verspreidt het zich via contact, hoesten en niezen. Hand, voet, en klauwzeer lost vaak binnen een week vanzelf op.

Constitutioneel eczeem

Eczeem, ook bekend als atopische dermatitis komt vaak voor bij kinderen met allergieën en astma. De uitslag verschijnt als een jeukende rode vlek, die overal kan voorkomen, maar vaak te zien op de wangen, het elleboog gebied, of rond de knieën. Vaak zal met lotions, zalfjes of crèmes de symptomen verbeteren, maar soms zijn topische steroïden nodig.

Netelroos

Netelroos is het gevolg van een allergische reactie. Ze verschijnen als kleine rode jeukende bulten of striemen, wat ook pijnlijk kunnen zijn. Blootstelling aan een allergeen, zoals een voedingsmiddel of medicijn kan netelroos veroorzaken. Enkele veel voorkomende allergieën zijn die voor onder andere noten, eieren en schelpdieren, maar bepaalde virussen kunnen het ook veroorzaken. Hoewel netelroos niet gevaarlijk is, kan uw kind ademhaling problemen ontwikkelen, met inbegrip van hoesten en piepende ademhaling, en dit samen kan misschien een meer ernstige allergische reactie veroorzaken waarbij onmiddellijk medische hulp vereist is. Antihistaminica is de standaard behandeling voor netelroos.

Roodvonk

Een streptokokken infectie veroorzaakt roodvonk, een veel voorkomende aandoening die begint met een zere keel, koorts en andere niet-specifieke klachten. De uitslag, begint na de andere symptomen, kan als schuurpapier aanvoelen en niet jeuken. Roodvonk is zeer besmettelijk, en hoewel het vaak vanzelf verdwijnt, moet de onderliggende infectie behandelt worden met antibiotica.