Informatie over acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een eeuwenoude behandeling van de traditionele Chinese geneeskunde waarbij acupunctuurdunne naalden op specifieke punten in het lichaam worden geplaatst. Het wordt voornamelijk gebruikt om pijn te behandelen, maar wordt ook gebruikt om andere aandoeningen te behandelen. Acupunctuur wordt steeds vaker in Nederland beoefent, maar het is nog populairder in andere landen. In Frankrijk heeft een op de vijf mensen acupunctuur geprobeerd.

Hoe acupunctuur werkt

Acupunctuur beoogt de stroom van het lichaam, de vitale energie of “chi”, vrij te geven door het stimuleren van 14 energiebanen in het lichaam. Wetenschappers zijn het erover eens dat de naalden het lichaam ertoe zet endorfine vrij te geven, een natuurlijke pijnstillers, dit kan de doorbloeding stimuleren en hersenactiviteit veranderen. Sceptici zeggen dat acupunctuur alleen werkt, omdat mensen geloven dat het een placebo-effect teweegbrengt.

Doet acupunctuur pijn?

Acupunctuurnaalden zijn erg dun, en de meeste mensen voelen geen pijn of ervaren zeer weinig pijn wanneer deze geplaatst worden. Vaak wordt er na een behandeling een gevoel van ontspanning of energie beschreven. De naalden kunnen echter wel tijdelijke pijn veroorzaken.

Acupunctuur: Lage rugpijn

Als standaard behandelingen uw chronische lage rugpijn niet kan verlichten, kan acupunctuur misschien een uitkomst bieden, specialisten zijn het erover eens dat een poging geen kwaad kan. Uit een grote studie bleek dat zowel de werkelijke als “nep” acupunctuur beter werkte dan conventionele behandelingen bij rugpijn die langer dan drie maanden aanbleef.

Acupunctuur: Hoofdpijn

Acupunctuur kan migraine of spanningshoofdpijn helpen verlichten. Uit twee grote studies bleek dat mensen die acupunctuur kregen, minder dagen met spanningshoofdpijn hadden dan die die wat een conventionele zorg kregen.

Acupunctuur: Fibromyalgie

Studies die onderzoeken hoe goed acupunctuur werkt tegen de pijn van fibromyalgie laten gemengde resultaten zien. Sommige onderzoeken toonden aan dat het tijdelijke verlichting van de pijn teweegbracht, anderen weer niet. Een kleine studie van de Mayo Clinic gesuggereerd dat acupunctuur twee andere problemen door fibromyalgie kan verminderen: vermoeidheid en angst. Maar over het algemeen, is er niet genoeg bewijs om te bewijzen dat acupunctuur een positieve werking op fibromyalgie heeft.

Acupunctuur: Artritis pijn

Acupunctuur kan een nuttige aanvulling zijn op een conventionele behandeling voor artrose, zegt het nationaal instituut van artritis en spier- en huidziekten. Uit een aantal van de meest veelbelovende onderzoeken blijkt dat acupunctuur pijn door artritis in de knie verlicht. Er is echter meer onderzoek nodig om te bewijzen dat deze behandeling effect heeft op artrose.

Acupunctuur: Carpaletunnelsyndroom

Acupunctuur werd onderzocht en vergeleken met steroïde pillen bij de pijn in hand en arm door carpaletunnelsyndroom. Onderzoekers in Taiwan gaven een groep van acht mensen acupunctuur behandelingen, voor de duur van ongeveer een maand, de patiënten rapporteerden meer pijncontrole op de lange termijn, dan de groep mensen die medicijnen namen als behandeling. Hoewel studies zoals deze veelbelovend zijn, is er nog steeds meer bewijs nodig om te bevestigen dat acupunctuur effectief is voor het behandelen van carpaletunnelsyndroom.

Acupunctuur en kankerbehandeling

Omdat acupunctuur pijn, misselijkheid en braken kan verminderen, wordt het soms gebruikt om mensen helpen om te gaan met symptomen van kanker of chemotherapie. Het kan ook helpen bij het controleren van opvliegers die geassocieerd zijn met borstkanker. Zorg ervoor dat u eerst met uw arts praat en een professional zoekt die ervaring heeft met het werken met kankerpatiënten.

Acupunctuur en vruchtbaarheid

Beroemdheden als Celine Dion en Mariah Carey raden acupunctuur aan, in combinatie met behandelingen van onvruchtbaarheid. Een aantal medische studies steunen dit standpunt, in het  suggereren dat acupunctuur de effectiviteit van vruchtbaarheidsbehandelingen kan stimuleren. Een theorie stelt dat acupunctuur helpt bij het verminderen van stress en de bloedtoevoer naar de eierstokken.

Acupunctuur voor het stoppen met roken

Acupunctuur wordt gebruikt voor een aantal andere aandoeningen, waaronder het stoppen met roken, slapeloosheid, vermoeidheid, depressie en allergieën. De resultaten van een aantal toepassingen van acupunctuur, zijn hooguit middelmatig. Bijvoorbeeld het plaatsen van acupunctuurnaalden in de oorschelp om mensen te helpen stoppen met roken.

Acupunctuur bij kinderen

Acupunctuur wordt over het algemeen als veilig voor kinderen beschouwd, zolang u gebruik maakt van een erkend professional die aanbevolen normen van een dergelijke behandeling volgt. Het wordt voornamelijk gebruikt om pijn, misselijkheid of braken na operatie of kankerbehandeling te verlichten. Wetenschappelijk bewijs ondersteunt het gebruik van acupunctuur om ADHD te behandelen.

Wanneer u acupunctuur kunt overwegen

Omdat acupunctuur zelden meer dan milde bijwerkingen veroorzaakt, is het een potentieel alternatief voor pijnstillers of behandeling met corticosteroïden. Het wordt ook beschouwd als een “complementaire” medicijn dat kan worden gebruikt in combinatie met andere behandelingen. Het beste is om het gebruik van acupunctuur met uw zorgverlener te bespreken.

Risico’s van acupunctuur

Hoewel acupunctuur over het algemeen veilig is, en ernstige problemen zeldzaam zijn, bestaan er wel een aantal risico’s. Naalden die niet steriel zijn, kunnen een infectie veroorzaken. In sommige acupunctuurpunten, kunnen de naalden te diep ingebracht wordt of de longen of galblaas doorboren of problemen met uw bloedvaten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om een arts te zoeken die veel ervaring heeft in het toepassen van acupunctuur.

Wie niet acupunctuur moet gebruiken

Mensen met bloedstoornissen of bloedverdunners gebruiken, kunnen een verhoogd risico op bloedingen ervaren. Elektrische stimulatie van de naalden kan problemen veroorzaken voor mensen met een pacemaker of andere elektrische apparaten. Zwangere vrouwen moeten met hun zorgverlener praten voordat zij acupunctuur krijgen. Het is belangrijk om eerst conventionele medische zorg te volgen en niet alleen op acupunctuur te vertrouwen in de behandeling van een ziekte of pijn.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+