Informatie over de verschillende types griepvirussen

Niet alle soort griep hebben gelijke effecten: Een aantal soorten kunnen u erg ziek maken, terwijl andere vormen van griep mildere symptomen veroorzaken. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten griep.

Wat is de griep?

Griep, of influenza, is een besmettelijke respiratoire infectie die veroorzaakt wordt door een verscheidenheid van griepvirussen. Symptomen van griep zijn onder andere spierpijn, hoofdpijn en koorts.

Hoe maakt een griepvirus mij ziek?

Griepvirussen komen het lichaam binnen via de slijmvliezen van uw neus, ogen of mond. Elke keer griepvirussendat u uw hand een van deze gebieden laat aanraken, kunt u zich mogelijk zelf besmetten met een virus. Daarom is het erg belangrijk om uw handen smetvrij te houden, dit door frequent en grondig uw handen te wassen. Spoor uw familieleden aan om hetzelfde te doen, om zo gezond te blijven en griep te voorkomen.

Welke soorten griepvirussen bestaan er?

Er zijn drie soorten griepvirussen: A, B, en C. Type A en B zorgen voor 20% van de jaarlijkse griepepidemieën waardoor een relatief groot deel van de bevolking pijn, hoesten en hoge koorts ervaart. Type C veroorzaakt ook griep; echter, zijn de symptomen hierbij veel minder ernstig. Er bestaat een seizoensgebonden griep vaccin om te proberen om mogelijke epidemieën te voorkomen.

Wat is het type A griepvirus?

Type A griep (Influenza A) virussen kunnen dieren besmetten, maar het is gebruikelijker dat mensen de nadelen van dit virus ervaren. Wilde vogels treden vaak op als gastheer voor dit griepvirus. Het type A griepvirus verandert voortdurend en is over het vaak verantwoordelijk voor de grote griepepidemieën. Het influenza A2 virus (en andere varianten van influenza) worden verspreid door mensen die al besmet zijn. De meest voorkomende plekken waar het griepvirus zich schuilhoudt zijn die oppervlakken die een besmet persoon heeft aangeraakt en kamers waar hij of zij onlangs geweest is, met name gebieden waar geniest is.

Wat is het type B griepvirus?

In tegenstelling tot type A griepvirussen, treft het type B griepvirus alleen mensen. Type B griep veroorzaakt over het algemeen minder ernstige reacties dan het type A griepvirus, echter kan het type B griep zeer schadelijk zijn. Influenza type B-virussen zijn niet geclassificeerd door subtypes en veroorzaken geen pandemieën.

Waarom is het type C griepvirus anders?

Influenza C virussen treffen ook mensen. Ze zijn echter milder dan type A of B. Over het algemeen worden mensen niet erg ziek van type C influenza virussen. Type C griepvirussen veroorzaken geen epidemieën.

Wat is de vogelgriep?

Het aviaire influenza virus veroorzaakt vogelgriep. Vogels kunnen besmet raken met influenza A virussen en al zijn subtypen. Ondanks dit kunnen vogels geen type B of C influenzavirussen met zich meedragen. Er zijn drie belangrijke subtypes van de vogelgriep, waaronder H5, H7 en H9. Het subtype H5 en H7 zijn de meest dodelijke, terwijl het H9 subtype minder gevaarlijk is.

Welk type vogelgriep is recent nieuws geweest?

De eerste gevallen van H1N1 griep werden gemeld in het voorjaar van 2009. Omdat het virus nieuw was, waren de meeste mensen er niet immuun voor, wat resulteerde dat veel meer mensen  ziek werden in het griepseizoen. Het virus was heel anders dan het gewone griepvirus en veroorzaakte de eerste grieppandemie in meer dan 40 jaar. De reden dat H5N1 zoveel angst heeft ingeboezemd is de mogelijkheid dat het van wilde vogels op pluimvee werd overgedragen en vervolgens naar mensen. Terwijl wilde vogels vaak immuun zijn voor de verwoestende en mogelijk dodelijke gevolgen van H5N1, heeft het virus meer dan de helft van de mensen die besmet zijn gedood. Het risico van aviaire influenza is over het algemeen laag, omdat het virus normaal gesproken geen mensen treft. Infecties treden op als gevolg van contact met besmette vogels. Verspreiding van deze infectie van mens op mens is uiterst zeldzaam.

Moet ik me zorgen over het oplopen van de vogelgriep?

Het merendeel van de ziektes die verband houden met de vogelgriep worden gemeld in Aziatische landen onder mensen die nauw contact hebben met boerderij vogels. Het is niet mogelijk om het vogelgriep virus op te lopen door het eten van gekookte kip, kalkoen of eend. Hoge temperaturen doden het virus.

Is er een vaccin tegen de vogelgriep?

Momenteel is er geen vogelgriep vaccin beschikbaar. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het reguliere griepvaccin niet tegen aviaire influenza of vogelgriep werkt.