Informatie over diabetes type 2

Wat is diabetes type 2?

Type 2 diabetes kan gevolgen hebben voor iedereen, ongeacht hun leeftijd. Vroege diabetes type 2symptomen van diabetes type 2 kunnen gemist worden, waardoor betrokkenen misschien niet eens weten dat ze de aandoening hebben. Naar schatting is één op de drie mensen met type 2 diabetes zich er niet bewust van dat ze het hebben. Diabetes verstoord het vermogen van het lichaam om koolhydraten om te zetten in energie, dat leidt tot een hoge bloedsuikerspiegel. Een chronisch hoge bloedsuikerspiegel verhoogd het risico op het ontwikkelen van zenuwproblemen, verlies van gezichtsvermogen, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen.

Waarschuwingssignalen van diabetes: Dorst

Hoewel mensen met type 2 diabetes geen specifieke symptomen hebben, is een verhoogde dorst een symptoom dat kenmerkend is voor de aandoening. De verhoogde dorst kan andere symptomen begeleiden zoals frequent urineren, een ongewone honger, droge mond en gewichtstoename of -verlies.

Waarschuwingssignalen van diabetes: Hoofdpijn

Andere symptomen die kunnen optreden als een hoge bloedsuikerspiegel aanhoudt zijn vermoeidheid, wazig zien, en hoofdpijn.

Waarschuwingssignalen van diabetes: Infecties

Vaak wordt diabetes type 2 pas gesteld nadat de negatieve gevolgen voor de gezondheid duidelijk zichtbaar zijn. Bepaalde infecties en zweren, die een lange tijd nodig hebben te genezen zijn een signaal. Andere mogelijke symptomen zijn frequente gist infecties of infecties van de urinewegen, en een jeukende huid.

Waarschuwingssignalen van diabetes: Seksuele disfunctie (seksuele stoornis)

Seksuele problemen kunnen optreden als gevolg van type 2 diabetes. Aangezien diabetes de bloedvaten en zenuwen in de geslachtsorganen kan beschadigen, kan een verminderd gevoel ontstaan, dat op haar beurt weer kan leiden tot problemen met orgasme. Vaginale droogheid bij vrouwen en impotentie bij mannen zijn andere complicaties van diabetes. Schattingen geven aan dat tussen de 35% en 70% van de mannen met diabetes uiteindelijk zal lijden aan impotentie. Statistieken voor vrouwen tonen aan dat ongeveer een derde van de vrouwen met diabetes een soort van seksuele stoornis hebben.

Risico’s die u kunt voorkomen

Bepaalde risicofactoren gerelateerd aan zowel levensstijl keuzes en aandoeningen kunnen de kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes verhogen. Deze omvatten:
– Roken
– Overgewicht of obesitas, vooral rond de taille
– Gebrek aan lichaamsbeweging
– Het nuttigen van veel verwerkt vlees, vet, snoepjes en rood vlees
– Triglyceride niveaus meer dan 250 mg/dL
– Lage niveaus van “goede” HDL cholesterol (onder 35 mg/dl)

Risico’s die u niet kunt voorkomen

Sommige risicofactoren voor diabetes kunnen niet voorkomen worden. Hispanics, indianen, Aziaten en Afro-Amerikanen lopen een hoger dan gemiddeld risico op het krijgen van diabetes. Het hebben van een familiegeschiedenis (ouders, broer of zus) met diabetes verhoogt het risico. Mensen ouder dan 45 hebben een hoger risico op diabetes type 2 dan jongere mensen.

Risicofactoren bij vrouwen

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gekregen in de zwangerschap, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes op latere leeftijd. Hetzelfde geldt voor vrouwen die baby’s krijgen groter dan 4,1 kilo. De insulineresistentie, geassocieerd met polycysteus ovariumsyndroom, zorgt voor een verhoogd risico op de aandoening.

Hoe werkt insuline

Insuline is een hormoon waardoor het lichaam glucose efficiënt kan gebruiken als brandstof. Nadat koolhydraten worden omgezet als suikers in de maag, komt glucose vrij in de lichaamscirculatie en stimuleert het de alvleesklier om insuline, in de juiste hoeveelheid, vrij te maken. Insuline maakt de opname van glucose door lichaamscellen, voor gebruik als energie, mogelijk.

Type 2 diabetes: Insulineresistentie

Bij type 2 diabetes, kunnen de lichaamscellen niet voldoende glucose opnemen, dat leidt tot hoge niveaus van glucose in het bloed. Insuline resistentie betekent dat, hoewel het lichaam insuline kan produceren, de lichaamscellen niet goed reageren op de insuline die wordt aangemaakt. Na verloop van tijd vermindert de alvleesklier de hoeveelheid insuline geproduceerd wordt.

Hoe type 2 diabetes gediagnosticeerd wordt

De hemoglobine A1c test meet de hoeveelheid geglycosyleerde hemoglobine (hemoglobine gebonden aan glucose) in uw bloed en geeft informatie over uw gemiddelde bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden. Hemoglobine A1c niveaus boven 6,5% zijn suggestief voor diabetes. Een andere diagnostische test is een bloedglucose-test. Als uw nuchtere bloedglucose-niveau meer dan 126 is, bevestigt dit de diabetes. Bloedsuikerspiegel meer dan 200 duiden ook op diabetes.

Type 2 diabetes onder controle krijgen: Dieet

Het houden van een goede controle over de bloedsuikerspiegel kan helpen het risico op het krijgen van complicaties door diabetes te verminderen. Uw arts kan u doorverwijzen naar een diëtist of diabetes deskundige om u te helpen een gezond dieetschema samen te stellen. Veel mensen met type 2 diabetes moeten hun inname van koolhydraten en calorieën bijhouden. Het noteren van de totale hoeveelheid vet en eiwit consumptie is ook een aanrader.

Type 2 diabetes onder controle krijgen: Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, kan mensen met type 2 diabetes helpen hun bloedglucosewaarden te verlagen. Lichaamsbeweging vermindert ook het aanwezige lichaamsvet, verlaagt de bloeddruk en voorkomt cardiovasculaire ziekte. Het is aan te bevelen dat mensen met diabetes type 2, ongeveer 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag krijgen.

Type 2 diabetes onder controle krijgen: Stress verminderen

Stress is bijzonder zorgwekkend voor mensen met diabetes. Stress verhoogt niet alleen de bloeddruk, maar het kan ook de bloedsuikerspiegel verhogen. Veel mensen met diabetes ondervinden dat ontspanningstechnieken hun helpt bij het onder controle krijgen van de aandoening. Voorbeelden hiervan zijn visualisatie, meditatie of ademhalingsoefeningen.

Type 2 diabetes onder controle krijgen: Medicatie

Medicatie wordt aanbevolen bij mensen met type 2 diabetes die hun bloedsuikerspiegel niet onder controle krijgen door een dieet of lichaamsbeweging. Er bestaan veel soorten geneesmiddelen voor diabetes, soms worden deze in combinatie gebruikt om tot de beste resultaten te komen. Sommige verhogen insulineproductie, anderen verbeteren het gebruik van insuline, terwijl anderen gedeeltelijk de vertering van zetmeel blokkeren.

Type 2 diabetes onder controle krijgen: Insuline

Sommige mensen met type 2 diabetes nemen ook insuline, soms in combinatie met andere medicatie. Insuline wordt ook gebruikt bij alvleesklierontsteking, een aandoening waarbij de alvleesklier geen insuline meer produceert in reactie op een verhoogde bloedglucose. Dit kan voorkomen bij mensen met type 2 diabetes. Als de insuline niet verwerkt wordt, is een insuline behandeling nodig.

Meten van de bloedglucosewaarde

Uw arts kan u adviseren in hoe vaak u uw bloedglucose moet laten testen. Een test kan een goed beeld geven van de mate waarin uw diabetes onder controle is, en u vertellen of er andere maatregelen genomen dienen te worden. Enkele veel voorkomende tijden om bloedsuikers te testen zijn bij het opstaan, voor en na een maaltijd, voor en na inspanning of lichaamsbeweging, en ‘s nachts.

Lange termijn schade aan de slagaders

Ongeveer twee op de drie mensen met diabetes sterven aan hart- en vaatziekten. Na verloop van tijd kan een verhoogde bloedsuikerspiegel de bloedvaten beschadigen, dat leidt tot een verhoogd risico op stolsels. Dit verhoogt het risico op een hartaanval. Mensen met diabetes lopen ook een verhoogd risico op een beroerte als gevolg van de schade aan bloedvaten.

Lange termijn schade aan de nieren

Het risico voor het ontwikkelen van chronische nierziekte neemt toe bij mensen met diabetes. Diabetes is de meest voorkomende oorzaak van nierfalen, goed voor ongeveer 44% van de gevallen. Uw diabetes onder controle houden kan het risico op nierfalen verminderen. Medicijnen worden ook gebruikt om het risico van nierziekte bij mensen met diabetes te verlagen.

Lange termijn schade aan de ogen

Diabetische retinopathie (retinitis diabetica) is een beschadiging van de kleine bloedvaten in het netvlies van het oog, als gevolg van een hoge bloedsuikerspiegel. Dit kan leiden tot progressief- en permanent gezichtsverlies. Diabetische retinopathie is de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij mensen tussen 20 en 74 jaar.

Lange termijn schade aan de zenuwen

Tintelingen, gevoelloosheid, en een gevoel van “spelden en naalden” zijn allemaal symptomen van diabetische neuropathie, of schade aan de zenuwen door diabetes. Dit komt het meest voor in de handen, voeten, vingers of tenen. Het onder controle krijgen van diabetes kan deze complicatie helpen voorkomen.

Lange termijn schade aan de voeten

Schade aan de zenuwen als gevolg van diabetes, kan het voelen van verwondingen aan de voeten bemoeilijken. Tegelijkertijd, kan schade aan de bloedvaten, de bloedcirculatie in de voeten verminderen bij diabetici. Wonden die slecht genezen en zelfs gangreen, zijn beide complicaties die kunnen optreden in de voeten. Amputatie kan in ernstige gevallen noodzakelijk zijn.

Type 2 diabetes voorkomen

Type 2 diabetes is in veel gevallen te voorkomen. Vaak is een goed begin gemaakt door het volgen van een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging te krijgen, en een gezond gewicht te behouden.