Inzicht in eetbuistoornissen, anorexia en boulimia

Wat is een eetstoornis?

Eetstoornissen zijn gedragingen die te herkennen zijn aan slecht eetgedrag, zoals uithongering, te veel eten of eetbuien. Een aantal voorbeelden van eetstoornissen zijn eetbuien, anorexia nervosa, en boulimia. Zonder behandeling kunnen deze stoornissen leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s.

Wat is een eetbuistoornis?

Een eetbuistoornis is de meest voorkomende eetstoornis, die gekenmerkt wordt door periodes van eetstoornisextreem overeten. Zowel mannen als vrouwen kunnen deze stoornis hebben, en de meeste mensen met deze stoornis hebben overgewicht of obesitas. In tegenstelling tot boulimia, is er geen associatie met het verliezen van overtollige calorieën door braken, vasten, of intensieve lichaamsbeweging. Een eetbuistoornis kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt vaak gediagnosticeerd bij mensen van middelbare leeftijd. Deze aandoening kan ernstige problemen veroorzaken, zoals type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.

Eetbuistoornis symptomen

De eetbuistoornis is meer dan alleen hier en daar wat meer eten. Mensen die aan deze aandoening lijden beschrijven een verlies van controle wat betreft eten. Zij kunnen snel eten, eten als ze geen honger hebben, of eten tot ze zo vol zitten dat het pijn doet. Een aantal oorzaken van deze aandoening zijn angst, stress, verveling of depressie.

Eetbuistoornis symptoom: Schuldgevoel

Na een periode van eetbuien, kunnen mensen zich schuldig, beschaamd of depressief voelen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel die leidt tot verdere periodes van eetbuien. De schuldgevoelens zorgen er vaak voor dat mensen het gedrag proberen te verbergen, waardoor het moeilijk te herkennen of diagnosticeren valt.

Eetbuistoornis symptoom: Gewichtsveranderingen

Gewicht schommelingen is een typisch symptoom van een eetbuistoornis, omdat mensen met de aandoening vaak een dieet volgen. Pogingen van gewichtsverlies zijn vaak niet succesvol totdat de onderliggende oorzaak van de eetbuien onder controle komt.

Diagnosticeren van een eetbuistoornis

Een veel gebruikte diagnose van iemand met een eetbuistoornis is een eetbui die minstens twee keer per week voorkomt voor een periode van zes maanden of langer. Zoals al eerder werd vermeld kan men dit gedrag verbergen waardoor het nog moeilijker wordt te diagnosticeren. Het diagnostisch proces bestaat uit een lichamelijk onderzoek in combinatie met een grondige analyse van de familiegeschiedenis, medische geschiedenis en eetgewoonten.

Behandeling van een eetbuistoornis

Een combinatie van een aantal behandelingen kan toegepast worden in het onder controle krijgen van een eetbuistoornis. Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij het vaststellen en veranderen van ongezonde denkpatronen die verantwoordelijk zijn voor dergelijk eetgedrag. Andere nuttige behandelingen zijn voedingsadvies, gezinstherapie, en steungroepen. Gewichtsverlies bijeenkomsten kunnen de patiënt helpen een gezond gewicht te behouden. Medicijnen kunnen voorgeschreven worden ter behandeling van een onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een depressie.

Wat is anorexia?

Anorexia nervosa is een aandoening die zich kenmerkt door abnormale angst voor gewicht, dat mensen er toe zet zichzelf te verhongeren en levensbedreigend dun worden. Het komt vaker voor bij vrouwen, maar treed vaak genoeg op bij mannen. Soms wordt een levensverandering of traumatische gebeurtenis geassocieerd met de ontwikkeling van de ziekte, of zelfs een verlangen om uit te blinken in een bepaalde sport. Anorexia zorgt voor ernstige gezondheidsrisico’s, maar kan succesvol behandelt worden.

Symptomen van anorexia

Mensen die lijden aan anorexia ontwikkelen talloze strategieën om gewicht te verliezen. In aanvulling op het zichzelf uithongeren, kunnen zij diuretica (plastabletten) of laxeermiddelen misbruiken, of dieetpillen gebruiken. Ondanks dat zij gevaarlijk dun zijn, kunnen zij zichzelf blijven pushen om meer gewicht te verliezen.

Anorexia symptoom: Obsessief eetgedrag

Veel mensen met anorexia zijn geobsedeerd door voedsel, zij denken er voortdurend aan, ondanks dat ze er weinig van binnenkrijgen. Andere gedragingen zijn bijvoorbeeld het wegen van voeding, calorieën tellen, zorgvuldige afweging van voedsel, of het eten van zeer kleine hoeveelheden. Anderen kunnen het eten op hun bord van links naar rechts schuiven, zonder er ook maar iets van te nemen.

Anorexia symptoom: Verkeerde lichaamsbeleving

Ondanks hun dunne uiterlijk, zien mensen met anorexia zichzelf als dik of iemand met overgewicht. Ze kunnen kritisch- en perfectionistisch gedrag vertonen. De drang om een perfect lichaam te krijgen kan een levensgevaarlijke obsessie worden. Anorexia kan gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder verdunde botten, bloedarmoede, schade aan het hart, en orgaanfalen. Het kan zelfs fataal zijn. Veelvoorkomende symptomen van anorexia nervosa zijn:
– Een gele huid
– Broze nagels en haren
– Gevoeligheid voor kou
– Loomheid
– Constipatie
– Amenorroe (uitblijven van de menstruatie)
– Verlies van de menstruatie

Diagnosticeren van anorexia

Om anorexia te diagnosticeren, kunnen een aantal onderzoeken uitgevoerd worden zodat andere oorzaken van gewichtsverlies worden uitgesloten. Typische symptomen zijn onder meer een lager gewicht dan 85% van het normale gewicht, intense angst voor gewichtstoename, en een duidelijk vervormd beeld van het lichaam. Het krijgen van een snelle diagnose is belangrijk, omdat deze aandoening ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Behandelen van anorexia: Ziekenhuisopname en therapie

Als een persoon met anorexia suïcidale gedachten of ernstige gezondheidsproblemen heeft, kan een kort verblijf in het ziekenhuis nodig zijn om een behandeling te beginnen. Gezinstherapie is nuttig voor jonge mensen met anorexia. Voedsel- en voedingsadvies zijn onderdeel van een effectieve behandeling. De behandeling heeft drie hoofddoelstellingen:
– Het herstellen van een gezond gewicht
– Het verminderen van gedachten of gedragingen die leiden tot een terugval
– Andere psychische problemen behandelen

Behandelen van anorexia: Medicatie

Medicijnen, waaronder antidepressiva, kunnen voorgeschreven worden om stemmingswisselingen, bij mensen die lijden aan anorexia, te beheren. Medicijnen zijn voor sommige mensen effectief, terwijl anderen terugval kunnen ervaren. Een gecombineerde behandeling van medicatie met psychotherapie is vaak het meest effectief.

Wat is boulimia?

Boulimia wordt gekenmerkt door periodes van eetbuien en opzettelijk braken. Daarnaast kenmerkt het zich door misbruik van dieetpillen, laxeermiddelen, diuretica, of overmatige lichaamsbeweging. Ongeveer 90% van degenen met de aandoening zijn vrouw, en ontwikkelt zich vaak bij tieners en jonge volwassenen. Factoren van boulimia zijn vaak stress en een maatschappelijke druk om dunner te worden of te blijven. Voor iemand met boulimia, kunnen eetbuien en braken vele malen per dag of enkele keren per week voorkomen. De eetbuien worden geassocieerd met een gevoel van verlies van controle. Patiënten proberen vaak het gedrag te verbergen.

Boulimia symptoom: Obsessie voor gewicht

In tegenstelling tot anorexia, heeft iemand met boulimia een normaal gewicht of licht overgewicht. Ze hebben een extreme angst voor gewichtstoename, een vertekend lichaamsbeeld, en denken dat ze te dik zijn.

Boulimia symptoom: Depressie

De cyclus van eetbuien en braken wordt geassocieerd met pogingen om negatieve gedachten te beheersen. Zij ervaren depressie of angst. Anderen kunnen worstelen met alcohol- en drugsgebruik. Symptomen bestaan uit stemmingswisselingen en vermindert sociaal gedrag jegens dierbaren. Andere symptomen en gevolgen zijn:
– Versleten tandglazuur
– Zwelling van de speekselklieren
– Keelpijn
– Maagzuur
– Constipatie
– Onregelmatige menstruatie
– Uitdroging

Diagnosticeren van boulimia

Het feit dat veel mensen hun eetbuien proberen te verbergen, bemoeilijkt de diagnose van boulimia. Om de diagnose te stellen, zal de arts vragen naar het individuele eetpatroon en geschiedenis. Vroege diagnose en behandeling biedt de beste kansen voor een succesvol resultaat.

Behandeling van boulimia

Net als bij andere eetstoornissen, is de meest succesvolle behandeling voor boulimia een combinatie van psychotherapie, voedingsadvies, en antidepressiva. Antidepressiva is aangetoond succesvol in het behandelen van de eetstoornis en het voorkomen van een terugval.