Mythen en feiten over therapie

Als therapie doet denken aan liggend op een bank pratend over uw jeugd, staat u nog een verrassing te wachten. Therapie in de “echte wereld” heeft weinig gemeen met fictieve scènes op tv. Hoewel het bespreken van het verleden in sommige situaties nuttig kan zijn, richten de meeste huidige therapieën zich op het oplossen van problemen in het heden en de toekomst.

Mythe: Therapie is voor gestoorde mensen

Therapie heeft zijn wortels in de behandeling van ernstige psychische stoornissen, maar is therapiesindsdien ook voor iedereen toegankelijk. U hoeft niet perse aan een psychische aandoening te leiden om te profiteren van een therapiesessie en “in therapie zijn” betekent niet dat u geestelijk ziek bent. Noch is het een teken van zwakte. In tegenstelling, het is een teken van vindingrijkheid. Wanneer het leven aanvoelt alsof het u uit de hand glipt, is therapie een hulpmiddel om u te helpen weer de controle terug te krijgen.

Feit: Therapie is voor het dagelijks leven

Tegenwoordig betekent het dagelijks leven, jongleren tussen de eisen van uw werk, familie, gezondheid, en sociale kring. Therapie kan u helpen deze eisen beter te beheren, of u nu een overbelaste ouder of een opvliegende baas (of beide) bent. Het terugnemen van de controle op uw dagelijks leven zal u helpen op een hoger niveau te functioneren en meer vreugde te ervaren.

Mythe: Eens in therapie, altijd in therapie

Die gedachte over het in therapie zijn voor jaren? Dat is weer een tv cliché. Natuurlijk, sommige mensen kunnen profiteren van een doorgaande therapie, vooral wanneer ze een langdurige psychische aandoening hebben. Maar veel geestelijke gezondheidsproblemen en problemen bij de kwaliteit van leven kunnen in een paar weken of maanden behandeld worden.

Feit: Korte therapie werkt

Zo weinig als 1-4 sessies kunnen u al helpen om belangrijke veranderingen in uw leven te maken. En de voordelen gaan verder dan alleen het verlichten van stress en angst. Korte-termijn therapie kan helpen bij het verbeteren van uw relaties, verbeteren van opvoedingsvaardigheden, beter slapen, het onder controle krijgen van uw gewicht, gezonde gewoonten aan te houden, en doeltreffender worden bij het ​​nastreven van uw doelen.

Mythe: Therapeuten luisteren alleen maar

Het is uitgegroeid tot een welbekende grap: therapeuten luisteren alleen en zeggen dingen als, ‘Hoe voelt u zich daarbij?’ Hoewel het luisteren een cruciaal onderdeel van hun functie is, zullen goede therapeuten ook veel aandeel hebben met het spreken in een gesprek. Dit kan bijvoorbeeld het stellen van gerichte vragen zijn, die u helpen doelen te stellen, en het aanleren van vaardigheden die u zullen helpen deze doelen te behouden. Uw therapeut kan zelfs huiswerk toewijzen om uw nieuwe vaardigheden in de praktijk toe te passen.

Mythe: Elke therapie is hetzelfde

Alle soorten van de therapie zijn, in essentie, een gesprek. Maar de inhoud en structuur van dat gesprek is afhankelijk van het soort therapie. Oplossingsgerichte therapie helpt bij het identificeren en implementeren van strategieën die voor u in het verleden hebben gewerkt. Interpersoonlijke therapie helpt uw interacties te verbeteren met de mensen in uw leven. Andere opties omvatten cognitieve gedragstherapie (CGT) en acceptatie en commitment therapie (ACT).

Feiten over CBT

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest bestudeerde vormen van psychotherapie. Deze aanpak leert u zelfvernietigende gedachten en gedragingen te herkennen en te veranderen. Het is vooral effectief bij de behandeling van depressie, angst, en middelenmisbruik, maar kan ook nuttig zijn voor alledaagse problemen, zoals beter slapen en het aanleren van gezonde gewoonten. Een typisch looptijd van CGT is 6 tot 20 sessies.

Acceptatie en commitment therapie

Acceptatie en commitment therapie (ACT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie die u helpt om flexibeler te zijn bij het behalen van uitdagingen. Deze benadering benadrukt acceptatie van ongemakkelijke ervaringen, samen met aanmoediging van acties die uw persoonlijke waarden ondersteunen. Het is vooral nuttig bij het ​​omgaan met stress op het werk, chronische pijn en andere langdurige medische aandoeningen.

Feiten over therapie voor koppeltjes

Denk u dat relatietherapie voor partners is die op het punt van echtscheiding staan? Therapie is eigenlijk veel effectiever wanneer een relatie overwegend positief is, en partners kunnen leren om respectvol te zijn voor elkaars verschillen. Wilt u zich uit een diep dal halen, of leren om een ​​brug over een kleiner gat te bouwen? Te lang wachten is een van de grootste fouten die koppels maken met betrekking tot therapie.

Mythe: Alle therapeuten zijn hetzelfde

De term “therapeut” omvat mensen met een breed scala aan deskundigheden. Psychiaters zijn artsen. Psychologen hebben een doctorsgraad of een vergelijkbaar niveau en zijn hoog opgeleide psychotherapeuten, maar kunnen geen medicijnen voorschrijven. Maatschappelijk werkers en gelicentieerde geestelijke gezondheidsdeskundigen zijn ook gekwalificeerd om therapie te bieden. Kies een geestelijke gezondheidszorg professional die ervaring heeft met het soort therapie u verkiest.

Mythe: Therapie is duur

Therapie wordt soms gezien als een luxe, maar de kosten zijn redelijker dan u zou denken. Verzekering dekt vaak de geestelijke gezondheidszorg en andere behandelingen zijn qua kosten vaak goed te doen. Vergeet niet dat een handvol sessies aanzienlijke voordelen kan bieden. Als u een therapeut voor een korte periode bezoekt, zullen de kosten beheersbaar zijn.