Narcisme kenmerken en informatie

In de kern van extreem narcisme is egoïstische preoccupatie met eigen persoonlijke narcistvoorkeuren, ambities, wensen, succes, en hoe hij of zij wordt gezien door anderen. Een dosis “standaard” narcisme is gezond, maar deze vorm van narcisme is beter te omschrijven als “goed voor uzelf zorgen”. Dit is een vorm “normaal” of “gezond” narcisme genoemd zou kunnen worden. Extreme narcisten hebben de neiging om anderen overmatig te bekritiseren waardoor ze mensen uit hun leven verbannen en emotioneel geïsoleerd raken. Er zijn allerlei niveaus die naar deze isolatie leiden. Narcisten zijn er in alle vormen en maten. Hieronder vindt u redenen waarom een persoon een extreme narcist wordt.

Narcisme betekent in feite dat de persoon in kwestie volledig weg is van zichzelf. De extreme narcist is het centrum van zijn eigen universum. Voor een extreme narcist, zijn mensen dingen die  gebruikt moeten worden. Het begint meestal met een aanzienlijke emotionele wond of een reeks voorvallen die leiden tot een groot trauma van scheiding of juist verbintenis. Het maakt niet uit hoe sociaal vaardig deze extreme narcist is, de persoon in kwestie heeft een grote disfunctie in gehechtheid. De emoties van de extreme narcist werden bevroren in zijn of haar kindertijd. De persoon liep emotioneel gezien vast op het moment dat het trauma voorviel.

Bij een narcist wordt vaak geconstateerd dat hun emotionele leeftijd en rijpheid overeenkomt met de leeftijd waarop een groot trauma is geweest. Dit trauma kan zo verwoestend zijn dat het de persoon in kwestie emotioneel gezien bijna “dood” heeft gemaakt. De pijn werd nooit helemaal verwerkt en het “bloeden” was continu. Om te overleven, moest het kind een beschermende barrière creëren die hem of haar isoleert van de buitenwereld of andere mensen. De persoon gegeneraliseerd en concludeert dat alle mensen schadelijk voor hem of haar zijn, en niet te vertrouwen zijn.

Deze beschermende isolatie barrière creëert een valse persona, dat leidt tot een valse identiteit. Deze identiteit is niet de ware persoon. De vele soorten valse identiteiten of persoonlijkheden die een extreme narcist creëert, kan variëren. Sommige narcisten hebben het vermogen in verschillende identiteiten te veranderen, afhankelijk van de situatie. Het gewonde kind binnenin kan ervoor kiezen om een soort front maken en een taai individu te presenteren. Dit kan intimiderend en eng lijken voor de doorsnee persoon. Hij of zij kan ook de “aardige vent of persoon” spelen waar iedereen van houdt. Een andere zeer sympathieke extreme narcist kan weer iemand zijn die de rol van komiek aanneemt. De persoon is het middelpunt van een feest en zorgt ervoor dat iedereen vrolijk is. Iedereen is graag rond deze persoon, omdat het leuk is om hem of haar rond zich te hebben.

Probeer eens dichtbij een narcist te komen of persoonlijke vragen te stellen over hoe hij of zij zich voelt en u zult snel merken dat hij u probeert af te leiden. Zij zullen de vraag omzeilen met een andere grap, waardoor u ineens vergeet wat u in eerste instantie vroeg. Narcisten kunnen zeer bedreven zijn in het ontwijken en vermijden persoonlijke vragen. Zet ze onder druk en u zult al snel in het groepje “onveilige personen” vallen, waardoor ze u wellicht uit hun leven verbannen.

Dit is wat echte narcisten doen. Eigenlijk is het triest, maar het gebeurt vaak bij mensen die er niet voor kiezen hun gevoelens eerst op een rijtje te krijgen en te verwerken. Het is alsof ze onder het mes van een chirurg liggen. Wanneer er een legitieme bedreiging is zoals bij bijvoorbeeld een kwaadaardige tumor, kan het moeilijk zijn om de waarheid te accepteren en vervolgens de behandeling te doorstaan. Dit laatste is echter de deur naar een beter leven.

Is er hoop voor een extreme narcist om te leven in een emotioneel- en relationeel fort van isolatie? Is een narcist in staat om een ​​gezond leven te hebben? Zeker! Het komt vaak genoeg voor dat een extreme narcist een extreem gezond emotioneel- en relationeel leven leidt. De eerste stap is om competente- en goede hulp te zoeken om emotionele trauma’s te genezen.