Oorzaken, symptomen en overige informatie over reisziekte (bewegingsziekte)

Wat is reisziekte?

Reisziekte is het gevoel dat u krijgt wanneer de beweging die u met uw binnenoor voelt, anders is dan de beweging die u visualiseert. Het is een veel voorkomende aandoening die zich voordoet bij mensen die reizen per auto, trein, vliegtuig of boot. Veel mensen ervaren de gevolgen van deze aandoening wanneer ze in een achtbaan of ander soortgelijke pretparkrit zitten. Bewegingsziekte vordert uit een gevoel van zweten, ongemak en/of duizeligheid. Dit wordt snel gevolgd door een gevoel van misselijkheid en/of braken.

Wie loopt er risico op reisziekte?

Ondanks dat zwangere vrouwen, en kinderen gevoeliger zijn voor de reisziekte, loopt bijna reisziekteiedereen die reist het risico op reisziekte. Voor mensen die boottochten doen, kan het zeeziek zijn, beschouwd worden als een vorm van reisziekte. Andere risicofactoren zijn de angst of nervositeit te reizen, de manier van reizen, slechte ventilatie in het desbetreffende voertuig, en het onvermogen om uit het raam te kijken voor enige vorm van oriëntatie.

Wat zijn oorzaken van reisziekte?

Bewegingsziekte wordt veroorzaakt door de gemixte signalen naar de hersenen door de ogen en het binnenoor (evenwichtsorgaan). Als u de beweging die uw lichaam voelt niet kan zien, of omgekeerd niet kan voelen, dan is het waarschijnlijk dat de hersenen gemengde signalen krijgen en de persoon een bepaald aspect of een symptoom van de reisziekte gaat ontwikkelen.

Wat zijn de signalen en symptomen van reisziekte?

De signalen en symptomen van reisziekte beginnen meestal met een gevoel van ongemak, gevolgd door zweten en duizeligheid. Sommige mensen kunnen een bleke huid en verhoogde speekselproductie ontwikkelen, in combinatie met hoofdpijn en vermoeidheid. Misselijkheid en braken treden meestal op na de eerste symptomen.

Wanneer moet ik mijn huisarts raadplegen?

In de meeste gevallen hoeft geen arts te raadplegen voor reisziekte, tenzij de persoon in kwestie uitdroging ervaart ter gevolg van aanhoudend- en hardnekkig braken. Vaak zullen de klachten langzaam afnemen en verdwijnen, nadat de desbetreffende beweging stopt.

Hoe wordt de reisziekte gediagnosticeerd?

Over het algemeen wordt reisziekte gediagnosticeerd door anamnese en lichamelijk onderzoek. De omschrijving door het individu van de symptomen en de context waarin ze voorkomen, is vaak voldoende om de diagnose te stellen. Laboratoriumonderzoek is vaak niet vereist.

Wat is de behandeling voor reisziekte?

Een behandeling voor reisziekte kan bestaan uit een medische behandeling, eenvoudige veranderingen in de omgeving (bijvoorbeeld door bij een open autoraam te zitten), receptvrije medicijnen, en voor sommige mensen, kunnen huismiddeltjes effectief zijn. Bovendien reageren sommige mensen uitzonderlijk goed op ontspanningstechnieken.

Huismiddeltjes tegen reisziekte

Hoewel weinig onderzoeken de effectiviteit van huismiddeltjes ondersteunen, gebruiken sommige mensen kruiden als gember, pepermunt, en thee als behandeling voor reisziekte. Bovendien reageren een aantal mensen goed op het gebruik van acupunctuur.

Receptvrije- en voorgeschreven medicatie tegen reisziekte

Receptvrije geneesmiddelen, en soms voorgeschreven medicijnen, om de gevolgen van reisziekte te verlichten, en in sommige gevallen te voorkomen.

Kan reisziekte voorkomen worden?

In de meeste gevallen kan bewegingsziekte voorkomen worden door het nemen van de juiste medicijnen, deze worden ingenomen voordat de eerste symptomen het meest voor de hand liggen. De meeste medicijnen richting zich op het voorkomen van de aandoening, in plaats van het te behandelen. Er zijn andere manieren om de ziekte te verminderen of voorkomen zonder gebruik van medicatie. Hieronder volgt een lijst van suggesties die u hierbij kunnen helpen:
– Neem alleen lichte maaltijden, 24 uur voordat u op reis gaat, en probeer maaltijden met een hoog vetgehalte te vermijden
– Probeer wat meer richting de voorste plaatsen van een vliegtuig te gaan zitten
– Als u op een boot verblijft, vraag dan om een hut op het bovendek, aan de voorkant van de boot, en houd uw ogen zo veel mogelijk gericht naar de horizon of land
– Tijdens een rit in de auto, kunt u het beste op de voorbank gaan zitten met ogen op de horizon gericht, en uw hoofd rustend op de rugleuning
– Tijdens het reizen in vliegtuigen, treinen en auto’s, zet u de luchtroosters in de richting van uw gezicht
– Vermijd roken
– Korte, ondiepe en snelle ademhaling kan bijdragen aan de symptomen van reisziekte, probeer u daarom te concentreren op het behoud van een trage- en diepe ademhaling

Er zijn bedrijven die armbanden verkopen waarin ze beweren reisziekte te voorkomen, door behulp van acupressuur technologie tegen bepaalde drukpunten, waardoor impulsen van misselijkheid worden geblokkeerd voordat het door de hersenen geregistreerd kan worden.