Spierkrampen: Feiten en oorzaken van krampen in de benen

Spierkrampen feiten

– Een spierkramp is een geforceerde- en oncontroleerbare samenspannende spier die niet ontspant
– Bijna iedereen ervaart wel eens een spierkramp
– Er zijn verschillende typen en oorzaken van spierkrampen
– Tal van geneesmiddelen kunnen spierkrampen veroorzaken
– De meeste spierkrampen kunnen gestopt worden door het strekken van de spier
– Spierkrampen kunnen vaak voorkomen worden door goede voeding en hydratatie, aandacht voor veiligheid tijdens het sporten, en aandacht voor ergonomische factoren

Wat zijn spierkrampen?

Wanneer we de spieren vrij kunnen bewegen, zoals die van de armen en benen, trekken deze krampenafwisselend samen en ontspannen we onze ledematen. Spieren die ons hoofd, hals en romp steunen spannen op soortgelijke manier samen om onze houding te handhaven. Een spier (of zelfs een paar vezels van een spier) die ongecontroleerd samenspant is een “kramp.” Spierkrampen veroorzaken vaak een zichtbare of voelbare verharding van de spier.

Spierkrampen kunnen een paar seconden tot wel een kwartier, of zelfs langer duren. Het is niet ongewoon dat een kramp meerdere keren terugkeert totdat het uiteindelijk stopt. De kramp kan een deel van een spier, de gehele spier of meerdere spieren die normaal samenwerken, zoals die wat aangrenzende vingers buigt, betrekken. Sommige krampen omvatten de gelijktijdige samentrekking van spieren die normaal lichaamsdelen in tegengestelde richtingen bewegen. Spierkrampen komen vaak voor. Bijna iedereen (een schatting is ongeveer 95%) ervaart wel eens een kramp. Spierkrampen komen vaak voor bij volwassenen en komen steeds vaker voor na mate we ouder worden. Maar ook kinderen kunnen krampen in de spieren ervaren.

Kunnen medicijnen spierkrampen veroorzaken?

Tal van geneesmiddelen kunnen leiden tot krampen. Krachtige diuretische geneesmiddelen, zoals furosemide (Lasix) of het verlies van lichaamsvloeistoffen, kan krampen veroorzaken door verlies van lichaamsvloeistof en natrium. Diureticum veroorzaakt verlies van kalium, calcium en magnesium, waardoor krampen kunnen ontstaan.
Krampen komen soms voor bij verslaafden tijdens het afkicken van geneesmiddelen en middelen met sedatieve effecten, met inbegrip van alcohol, barbituraten, middelen tegen angst zoals benzodiazepinen en andere medicijnen.

Kunnen vitaminetekorten spierkrampen veroorzaken?

Verschillende vitaminegebreken kunnen direct of indirect leiden tot spierkrampen. Denk hierbij aan een tekort van thiamine (B1), pantotheenzuur (B5), en pyridoxine (B6). De precieze rol van een tekort aan deze vitamines in het veroorzaken van krampen is onbekend.

Kan een slechte doorbloeding spierkrampen veroorzaken?

Slechte bloedsomloop naar de benen, waardoor er onvoldoende zuurstof naar de spieren ontstaat, kan ernstige pijn in de spier veroorzaken. Dit gebeurt meestal in de kuiten. Terwijl de pijn vrijwel identiek aanvoelt als die van een zware spierkramp, lijkt de pijn niet het gevolg van de spierkramp zelf te zijn. Deze pijn is te wijten aan een ophoping van melkzuur en andere stoffen in het spierweefsel. Het is belangrijk om uw dokter te bezoeken als deze pijnen vaker voorkomen.

Vaak is een spierkramp zwaar en daardoor ook pijnlijk. Meestal moet de patiënt stoppen met wat hij of zij was aan het doen, om de pijn te kunnen verlichten. Ernstige krampen kunnen gepaard gaan met pijn en zwelling, die soms enkele dagen kan aanhouden nadat de kramp is weggetrokken. Op het moment dat de kramp ontstaat, zal de spier verhard aanvoelen, dit kan pijnlijk zijn. Er bestaan geen speciale onderzoeken voor krampen. Niettemin, is de diagnose van spierkrampen relatief eenvoudig. De meeste mensen weten wat krampen zijn en wanneer ze er een hebben.

Hoe kan ik spierkrampen tegengaan?

De meeste krampen kunnen worden verholpen door te spier te strekken. Voor veel krampen van de voeten en benen, kan dit rekken worden gedaan door op te staan ​​en rond te lopen. Voor een kramp in de kuit, kan de persoon ​​ongeveer 1 meter van een muur gaan staan (eventueel wat verder voor een langer persoon) en tegen de muur leunend met de armen, met de knieën en rug recht en de hielen in contact met de vloer. Een andere techniek is het buigen van de enkel door deze met de tenen omhoog te halen, in de richting van het hoofd, terwijl u in bed ligt met de benen zo recht mogelijk.

Masseer de spier zachtjes zodat deze zich ontspant, en pas warmte toe door middel van bijvoorbeeld een douche. Als de kramp wordt veroorzaakt door vochtverlies, zoals vaak het geval is met zware lichamelijke inspanning, is het aanvullen van vocht en elektrolyten (vooral natrium en kalium) noodzakelijk. Geneesmiddelen zijn vaak niet noodzakelijk, omdat een doorsnee kramp overgaat voordat het desbetreffende medicijn effect kan hebben.

Hoe kunnen spierkrampen voorkomen worden?

Tijdens beweging: Deskundigen raden rekoefeningen aan voor en na het sporten of beweging, samen met een adequate warming-up en coolingdown, om krampen die worden veroorzaakt door zware lichamelijke inspanning te vermijden. Goede hydratatie voor, tijdens en na de activiteit is belangrijk, vooral als deze langer duurt dan een uur, en aanvulling van verloren elektrolyten (vooral natrium en kalium, die belangrijke bestanddelen van transpiratie zijn) kan ook nuttig zijn. Overmatige vermoeidheid, vooral bij warm weer, moet voorkomen worden.

Hoeveel moet ik drinken? Hydratatie zou voor elk persoon geïndividualiseerd moeten worden. Het doel is om overmatig gewichtsverlies te voorkomen (> 2% van het lichaamsgewicht). Weeg uzelf voor en na het sporten om te zien hoeveel vocht u verliest door te zweten. Een liter water weegt ongeveer 1 kilo. Afhankelijk van de hoeveelheid beweging, temperatuur en vochtigheid, het lichaamsgewicht, en andere factoren, kunt u ongeveer 0,4-1,8 liter per uur verliezen.