Tatoeage types, veiligheid en verwijdering

U hoeft tegenwoordig niet ver te zoeken om iemand tegen te komen met een tatoeage. Onder personen van 18 tot 30 jaar oud, heeft één op de vier personen een tatoeage. Dit zal in de komende jaren ongeveer 40% van deze leeftijdsgroep zijn. Ooit was een tatoeage een mannending, nu is 65% van de mensen met een tatoeage een vrouw. Bent u erover na aan het denken zelf een tatoeage te nemen? Onderzoek dan de reden waarom mensen ze nemen, de gezondheidsrisico’s, en uw opties als u van gedachten verandert.

Types: Amateur tatoeages

Iedereen kan inkt of houtskool aanbrengen op de huid door middel van een naald. Deze zelfgemaakte tatoeages zijn vaak niet zo artistiek als die gezet door professionals. Omdat dergelijke tatoeages vaak worden geplaatst onder vuile omstandigheden, hebben ze ook een veel hoger risico op infectie.

Types: Culturele tatoeages

Verschillende culturen hebben verschillende tatoeage tradities. Deze tatoeages kunnen een bepaalde manier uitzien of betekenis hebben. Ze kunnen gezet worden voor rituelen of bijvoorbeeld als teken van schoonheid.

Types: Professionele tatoeages

Deze tatoeages worden aangebracht door geregistreerde tatoeage artiesten met behulp van een tatoeage machine. Een term die vaak gebruikt wordt is tatoeage pistool.

Types: Cosmetische tatoeages

Tatoeages hebben niet altijd een ontwerp of onderliggende betekenis. Soms worden ze gebruikt als “permanente” make-up. Mensen nemen ze als eye- en lip liner, lippenstift, blush, wenkbrauwen, of zelfs getatoeëerd als nep haar. Omdat tatoeages kunnen vervagen, moeten ze vaker bijgewerkt worden om de goede kleur te houden.

Types: Medische tatoeages

Sommige mensen nemen tatoeages om medische redenen. Iemand met een chronische ziekte (zoals diabetes) kan een tatoeage gebruiken om hulpverleners te waarschuwen in geval van nood. Als u meerdere malen radiotherapie ondergaat, kan de arts een tatoeage gebruiken om dit gebied te markeren. Om na een chirurgische ingreep een borst te creëren, kan een tatoeage gebruikt worden voor een tepel te vormen.

Redenen voor een tatoeage

De meeste mensen nemen een tatoeage voor één of meerdere rendenen. Ze willen zich op een bepaalde manier uiten of laten blijken dat ze uniek zijn. Of ze willen laten zien dat ze bij een groep horen. Neem de tijd om een passend ontwerp te maken of deze te laten ontwerpen. Denk na over waar u de tatoeage wilt hebben, en voor wie deze zichtbaar is.

Veilige tatoeëren: Het kiezen van een studio

Het nemen van een permanente tatoeage vereist het breken van de huid en contact met bloed en lichaamsvloeistoffen. Zorg ervoor dat uw keuze valt op een studio die even schoon is als een dokterskantoor (hint: controleer het toilet). Zorg ervoor dat de zakelijke licentie van de desbetreffende tatoeage kunstenaar up-to-date is. Het tatoeëren moet in een aparte ruimte worden gedaan. Deze kamer moet een schoon en hard oppervlak hebben en geen willekeurige items rond hebben slingeren waardoor bacteriën kunnen ontstaan.

Veiligheidstips

Neem geen alcohol of medicijnen (met name aspirine) de nacht vóór of tijdens het krijgen van een tatoeage.
– Neem nooit een tatoeage wanneer u ziek bent
– Zorg ervoor dat alle naalden steriel zijn, en maar eenmalig gebruikt worden
– Informeer of de studio apparatuur heeft om tatoeage instrumenten steriel te maken
– Zorg ervoor dat de kunstenaar zijn of haar handen wast en steriele handschoenen aanheeft
– Wees er zeker van dat de werkplek schoon is
– Volg alle adviezen om de genezing van de desbetreffende plek zo goed mogelijk te laten verlopen. Denk hierbij aan een advies om bacteriën te bestrijden

Tatoeage risico’s: Infecties

Elk type tatoeage brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Een uiterst geval is een zeer gevaarlijke infectie, zoals HIV of hepatitis C, door gebruik van onreine naalden. U zou zelfs MRSA of krentenbaard kunnen oplopen. Een ander gevaar is onzuivere inkt die schimmels of bacteriën bevat. Dit kan leiden tot problemen aan de ogen, longen en andere organen.

Tatoeage risico’s: Allergische reacties

Sommige mensen zijn allergisch voor tatoeage-inkten. Dit gebeurt het meest met rode kleuren. U kunt bijvoorbeeld een allergische reactie krijgen door gebruik van rode kleuren in een cosmetische lippenstift tatoeage. Een slechte reactie op de kleurstoffen of metalen in een tatoeage kan het weefsel beschadigen of leiden tot zwelling of huiduitslag.

Tatoeage verwijderen

Heeft u genoeg van uw tatoeage? U kunt deze laten verwijderen. De resultaten kunnen goed zijn, en geeft de beste resultaten wanneer de tatoeage alleen zwarte kleuren bevat. Verwacht niet dat de huid er hetzelfde uitziet als voordat u deze liet zetten.

Technieken om een tatoeage te laten verwijderen

Er zijn drie manieren om een tatoeage te laten verwijderen. De getatoeëerde huid kan weggesneden worden, weggewreven (door middel van dermabrasie), of verwijderd worden met lasers. De meeste artsen geven de voorkeur aan gebruik van lasers. Sommige kleuren inkt zijn moeilijker te verwijderen dan andere, hierdoor kan een herhaalde bezoeken nodig zijn. Een tatoeage kan nooit helemaal verwijdert worden. Gebruik nooit een doe-het-zelf-tatoeage verwijderproduct. Deze producten bevatten zuren en kunnen schadelijke huidreacties veroorzaken. Het is het beste om een ​​arts een tatoeage te laten verwijderen.

Tatoeage verwijderen: Wat u kunt verwachten

Verschillende lasers worden gebruikt om verschillende tatoeage kleuren en pigment in kleine henna tatoeagestukjes te breken zodat deze wegtrekken. Direct na de behandeling kan de huid onder de tatoeage al witter ogen. Een meer normale huidskleur ontstaat meestal na verloop van tijd.

Tatoeage verwijderen: Allergische reacties

Omdat lasers tatoeage pigmenten breken, kan een allergische reactie ontstaan. Verschillende laserbehandelingen kunnen blaren veroorzaken. Deze blaasjes verbeteren nog door gebruik van herhaaldelijke huidverzorging.

Zelfs tijdelijke tatoeages hebben hun risico’s

In plaats van een permanente tatoeage kunt u ook kiezen voor een tijdelijke, bijvoorbeeld een op henna-gebaseerde inkt die op de huid wordt geschilderd. Wees wel voorzichtig bij het nemen van een dergelijke tatoeage. Zelfs deze soort tatoeages kunnen allergische reacties veroorzaken. Rood-bruin plantaardige henna is goedgekeurd voor gebruik als haarkleur, niet voor toepassing op de huid. Vermijd het nemen van “zwarte henna” of “blauw henna ‘tatoeages. De kleur kan uit koolteer komen, deze veroorzaakt vaak ernstige allergische reacties.