Veelvoorkomende huidproblemen bij volwassenen

Jeukt uw huis, is deze bedekt met uitslag of is het een plek met veel vreemde huiduitslagvlekken? Huidontsteking, veranderingen in textuur of kleur, en vlekken kunnen het gevolg zijn van een infectie, een chronische huidaandoening of door het in aanraking gekomen met een allergeen of irriterende stof. U kunt leren om veelvoorkomende huidproblemen te herkennen. Maar terwijl sommige aandoeningen klein kunnen zijn, zijn ze wellicht een signaal van iets ernstiger, raadpleeg daarom altijd uw huisarts als er enige twijfel bestaat over wat u heeft.

Gordelroos (Herpes zoster)

Gordelroos begint met een brandend gevoel, tintelingen of een zeer gevoelige huid. Een uitslag van verhoogde puntjes ontwikkelt zich tot pijnlijke blaren die ongeveer twee weken duren. Gordelroos komt vaak voor op de romp en billen, maar kan feitelijk overal op het lichaam komen. De meeste mensen herstellen ervan, maar pijn, gevoelloosheid en jeuk kunnen langer aanhouden, soms wel maanden, jaren of voor altijd. Behandeling met antivirale geneesmiddelen en steroïden kunnen helpen.

Netelroos (Urticaria)

Dit is een veel voorkomende allergische reactie die eruit ziet als striemen. Netelroos zorgt vaak voor een jeukende en soms stekend of brandend gevoel. Netelroos varieert in grootte en kan zich aansluiten op andere plekken waardoor zich grotere gebieden vormen. Het kan overal op het lichaam verschijnen en minuten of dagen aanhouden. Medicijnen, voedingsmiddelen, extreme temperaturen en infecties zoals keelontsteking zijn enkele oorzaken van netelroos. Antihistaminica kan voor verlichting zorgen.

Psoriasis

Dit is een niet-besmettelijke huiduitslag van dikke rode plakkaten bedekt met witte of zilveren schilfers, psoriasis is meestal teug te vinden op de hoofdhuid, ellebogen, knieën en onderrug. De uitslag kan genezen en gedurende de gehele levenscyclus terugkeren. De oorzaak van psoriasis is onbekend, maar het immuunsysteem activeert nieuwe huidcellen die zich te snel ontwikkelen. Behandelingen zijn medicijnen die op de huid worden aangebracht, lichttherapie en medicijnen die via de mond worden ingenomen.

Eczeem

Eczeem omvat een aantal niet-besmettelijke aandoeningen waarbij de huid ontstoken, rood, droog en jeukend is. Stress, irriterende stoffen (zoals zeep), allergenen en het klimaat kan opflakkeringen aanwakkeren al zijn ze niet de exacte oorzaak van eczeem, deze is namelijk onbekend. Bij volwassenen komt eczeem vaak voor op de ellebogen en handen, en in “buigende” gebieden, zoals in de ellebogen.

Rosacea

Rosacea veroorzaakt roodheid op de neus, kin, wangen, voorhoofd en zelfs de ogen. De roodheid kan erger worden na mate de tijd vordert, waarbij het als een rossig verschijning met zichtbare bloedvaten uitziet. In sommige gevallen kan verdikte huid, stoten en pus gevulde puistjes ontwikkelen. Rosacea behandelingen omvat medicijnen, evenals chirurgische procedures zoals laser therapie, dermabrasie en cauterisatie om de getroffen gebieden te hervormen.

Koortslip (koortsblaasjes)

Dit kan beschreven worden als kleine, pijnlijke, met vloeistof gevulde blaren op de mond of neus, veroorzaakt door het herpes simplex virus. Het houdt ongeveer 10 dagen aan en de koortsblaasjes zijn zeer besmettelijk. Oorzaken zijn bijvoorbeeld koorts, te veel zon, stress of hormonale veranderingen zoals menstruatie. Antivirale pillen of crèmes kunnen worden gebruikt als behandeling, maar bel uw arts als deze zweren pus bevatten, er zich roodheid verspreidt, wanneer u een koorts hebt of wanneer uw ogen geïrriteerd raken.

Huiduitslag door planten

In contact komen met de olieachtige buitenkant van gifsumak en eikebladeren veroorzaakt bij veel mensen een uitslag. Het begint met roodheid en zwelling op de contactplaats en wordt dan een intens jeukend door de ontwikkeling van blaren (meestal 12 tot 72 uur na blootstelling’. De typische huiduitslag is herkenbaar als een rode lijn op de blootgestelde gebied, veroorzaakt door de plant die zich over de huid sleept. De uitslag kan tot wel twee weken aanhouden.

Scheeruitslag

Scheeruitslag zijn kleine, geïrriteerde bultjes die zich na het scheren ontwikkelen. Mensen met krullend krijgen er het vaakst mee te doen. De scherpe rand van nauw geschoren haar kan terug krullen en terug groeien in de huid, waardoor irritatie en puistjes of zelfs littekens ontstaan. Om vorming van bultjes te minimaliseren, neemt u een ​​warme douche voor het scheren, in de richting van de haargroei scheren en de huid niet rekken tijdens het scheren. Spoelen met koud water en daarna een vochtinbrengende crème aanbrengen.

Acne

De oorzaak van acne ligt in de verstopte poriën van olie en dode huidcellen die ontstoken kunnen worden. Wanneer deze plekken “openstaan”, wordt het een mee-eter genoemd.. Vaak is acne te vinden op het gezicht, borst en rug. Acne kan worden veroorzaakt door hormonen en bacteriën. Om acne te beheersen, houdt u vette gebieden op de desbetreffende plekken schoon en gaat u niet knijpen wanneer u puistjes heeft (dit kan infecties en littekens veroorzaken).