Waarom koolhydraten overgewicht veroorzaken

Koolhydraten zijn verantwoordelijk voor overgewicht. Vetten hebben er niets mee te maken, hoe vreemd dat de meeste mensen ook in de oren klinkt. Het maakt niet uit of de koolhydraten uit suiker, brood, fruit of groenten komen: al deze koolhydraten worden snel verteerd en omgezet tot glucose in je bloed.

Kort na een koolhydraat-rijke maaltijd springt de glucose-concentratie in je bloed omhoog. Als reactie daarop maakt je pancreas grote hoeveelheden insuline aan om de glucose uit je bloedsomloop te verwijderen.

Hoe je lichaam omgaat met koolhydraten

Dit hele proces wordt enkel en alleen in gang gezet door koolhydraten te eten, niet door het eten van vetten. Het is verleidelijk om te denken dat het eten van vetten leidt tot veel lichaamsvet, maar niets is minder waar.

Insuline, het hormoon dat geproduceerd wordt als reactie op een koolhydraat-rijke maaltijd, zorgt ervoor dat je lichaam de suiker uit je bloedstroom verwijdert en in je cellen opslaat als reserve-energie. In de eerste plaats slaat je lichaam die reserve-energie op als glycogeen, een ingewikkelde suiker-verbinding die snel toegankelijk is wanneer je wat extra energie nodig hebt. Dit is waarom sporters vaak grote hoeveelheden koolhydraten eten voor een wedstrijd.

Je lichaam kan echter maar een bepaalde hoeveelheid glycogeen opslaan, waardoor al de rest opgeslagen wordt als lichaamsvet.

Om even samen te vatten: je eet koolhydraten, waardoor de suiker-concentratie in je bloed stijgt, insuline aangemaakt wordt, suiker opgeslagen wordt als reserve-energie en lichaamsvet. Daar ligt de oorzaak van overgewicht, en nergens anders.

Een vicieuze insuline-cirkel

Maar daar stopt het verhaal niet. Wanneer de suikerconcentratie in je bloed weer normaal is, ongeveer 90 minuten na een koolhydraat-rijke maaltijd, blijft er heel veel insuline achter in je bloed. Die insuline verdwijnt veel trager dan de glucose in je bloed, en zal ook veel langer zijn effecten blijven uitvoeren.

De achtergebleven insuline zal er voor zorgen dat glucose voortdurend uit je bloed weggenomen wordt om op te slaan als lichaamsvet, en dat terwijl je glucose-niveaus net weer tot een normaal niveau gedaald waren! Het effect heb je misschien al zelf ervaren: de glucose concentraties in je bloed zakken ver onder de normale waarde, waardoor het plots voelt alsof je weer honger hebt. Specifieker: je hebt zin in suikers, want je moet de suikerconcentratie in je bloed weer op normale hoogte krijgen.

Geef je toe aan dat hongergevoel, dan begint het hele verhaal opnieuw: je insuline concentraties blijven voortdurend hoog, waardoor alle koolhydraten die je eet keer op keer als lichaamsvet worden opgeslagen en je opnieuw meer honger krijgt, blijft eten, en je gewicht blijft toenemen. Deze vicieuze cirkel die zich voedt met koolhydraten is, kort uitgelegd, de basis van overgewicht.

Diabetes en koolhydraten

Je loopt niet alleen het risico om overgewicht te ontwikkelen wanneer je in deze vicieuze cirkel gevangen zit, maar ook type 2 diabetes wordt veroorzaakt door koolhydraten. Het ontwikkelen van diabetes is een direct gevolg van insuline-concentraties in je bloed die veel te hoog blijven. Je lichaam wordt op die manier ongevoelig voor insuline, een fenomeen dat aan de basis ligt van type 2 diabetes.

Wilt u meer informatie over afvallen? Bezoek Jasper Alblas