Wat is lupus en waar herken ik het aan?

Lupus is een levenslange aandoening van het immuunsysteem. Immuuncellen vallen lupushet het lichaam aan in gezonde weefsels, wat leidt tot ontstekingen en weefselschade. Symptomen kunnen worden beperkt tot de huid, maar vaker veroorzaakt lupus ook interne problemen zoals gewrichtspijn. In ernstige gevallen kan het het hart, de nieren en andere vitale organen beschadigen. Hoewel er geen genezing is zijn er behandelingen die de schade kunnen beperken.

Lupus Symptoom: Gewrichtspijn

Gewrichts- en spierpijn zijn vaak het eerste teken van lupus. Deze pijn treedt meestal op aan beide zijden van het lichaam op hetzelfde moment, met name in de gewrichten van de polsen, handen, vingers en knieën. De gewrichten kunnen ontstoken uitzien en voelen warm aan. Maar in tegenstelling tot reumatoïde artritis, veroorzaakt lupus meestal geen blijvende gewrichtsschade.

Lupus Symptoom: Vlindervormige uitslag

Een verklikkend teken van lupus is een vlindervormige huiduitslag over de wangen en de brug van de neus. Andere veel voorkomende huidproblemen zijn gevoeligheid voor de zon met schilferige, rode vlekken of een schilferige, paarse huiduitslag op verschillende delen van het lichaam, inclusief het gezicht, nek en armen. Sommige mensen ontwikkelen ook zweertjes in de mond.

Lupus Symptoom: Veranderingen aan de nagels

Lupus kan ertoe leiden dat de nagels scheuren of afvallen. Ze kunnen worden verkleurd met blauwe of rode vlekjes aan de basis. Deze vlekken zitten eigenlijk in het nagelbed, het resultaat van ontstoken kleine bloedvaten. Zwelling kan ook aan de huid, rond de basis van de nagel, rood en gezwollen uitzien.

Lupus Symptoom: Koorts en vermoeidheid

De meeste mensen met lupus ervaren een zekere mate van vermoeidheid. In veel gevallen is het ernstig genoeg om dagelijkse activiteiten te dwarsbomen. De meeste patiënten lopen ook een laag-temperatuur koorts op van tijd tot tijd. Deze onverklaarbare koorts kan soms de enige waarschuwing zijn voor mensen.

Lupus Symptoom: Lichtgevoeligheid

Veel mensen met lupus zijn ongewoon gevoelig voor de zon en andere vormen van ultraviolet licht. Een dag op het strand kan een huiduitslag veroorzaken in gebieden die blootgesteld zijn aan zonlicht en kan andere lupus symptomen verergeren. Bepaalde medicijnen kunnen mensen met lupus nog gevoeliger maken voor UV-licht.

Lupus Symptoom: Haaruitval

De symptomen van lupus hebben de neiging om te komen en gaan, en dit omvat haaruitval. Patiënten kunnen periodes hebben waar hun haar uitvalt in delen of dunner wordt over de hele hoofdhuid. Zodra de desbetreffende plek gezonder wordt, zal waarschijnlijk weer nieuwe haar aangroeien.

Lupus Symptoom: Raynaud

Sommige mensen met lupus ontwikkelen een aandoening, het zogenaamde fenomeen van Raynaud. Hun vingers en tenen worden  pijnlijk, gevoelloos en tintelen in reactie op koude temperaturen of emotionele stress. Dit gebeurt wanneer kleine bloedvaten spasmen hebben en de bloedtoevoer naar het gebied beperken. Tijdens een aanval kunnen de vingers en tenen wit of blauw worden. Mensen kunnen ook Raynaud hebben zonder lupus of ernstige gezondheidsproblemen complicaties.

Lupus of iets anders?

Wanneer lupus begint, kan het veel op reumatoïde artritis lijken, die gewrichtspijn, zwelling, of fibromyalgia, vermoeidheid en pijn veroorzaakt. Een aspect dat lupus onderscheidt is de combinatie van huiduitslag met gewrichtspijn en vermoeidheid. Er zijn ook laboratorium tests die kunnen helpen bij het onderscheiden lupus van andere ziekten.

Diagnose van Lupus

Een diagnose van lupus kan lastig zijn. De ziekte kan andere voorwaarden nabootsen, en het kan vaak een andere route nemen bij verschillende mensen. Veel mensen hebben het al jaren vóór het ontwikkelen van verklikkende symptomen. Hoewel er geen test is voor lupus, verschijnen bepaalde eiwitten gewoonlijk in het bloed van een patiënt. Een bloedtest voor antinucleaire antilichamen kan zorgen voor een kritische aanwijzing. Andere laboratorium tests kunnen cel tellingen controleren, de nierfunctie en stollingstijd. Een weefsel biopsie van een betrokken orgaan zoals de huid of de nieren helpt soms ook mee aan een diagnose.

Wie krijgt Lupus?

Iedereen kan lupus krijgen, maar het treft vrouwen 10 keer vaker dan mannen. Naast het feit dat  uw kansen op het krijgen van de ziekte hoger zijn als u vrouw bent, zijn er nog meer risico groepen:

– Afro-Amerikaanse, Latino of Aziatisch
– Mensen ussen de leeftijden van 20 en 40
– Iemand gerelateerd aan een persoon met Lupus

Soorten Lupus

Als mensen “lupus” zeggen, bedoelen ze meestal systemische lupus erythematosus (SLE), de meest voorkomende en ernstige vorm. Maar er zijn andere types. Cutane lupus erythematosus – ook wel discoïde lupus, dit is beperkt tot de huid en leidt niet tot de orgaanschade die soms optreedt bij SLE. Het meest voorkomende symptoom is een cirkelvormige uitslag. Geïnduceerde systemische lupus veroorzaakt tijdelijke lupus symptomen bij mensen die bepaalde medicijnen  nemen.

Medische behandelingen voor Lupus

Er zijn manieren om de symptomen van lupus onder controle te krijgen. Deze omvatten corticosteroïden crèmes voor huiduitslag en non-steroïde ontstekingsremmend geneesmiddelen tegen gewrichtspijn en koorts. Antimalaria medicijnen kunnen helpen bij het bestrijden van gewrichtspijn, zweren en huiduitslag. Corticosteroïden kunnen ook worden genomen als pillen. In ernstige gevallen kunnen ze intraveneus worden toegediend. Mensen met ernstige lupus kunnen profiteren van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.

Lupus en nierproblemen

Als lupus vordert kan het interfereren met de organen. Maximaal drie van de vier mensen met lupus kunnen nierproblemen ontwikkelen. Deze problemen kunnen mogelijk geen symptomen veroorzaken, hoewel sommige mensen zwelling merken in de benen of enkels. De meeste patiënten leren alleen over hun nierproblemen door middel van een urinetest die abnormale eiwit niveaus onthult.

Lupus en hartproblemen

De meest voorkomende hartprobleem gekoppeld aan lupus is een ontsteking van de zak rond het hart. Dit kan ernstige pijn in de linkerkant van de borst veroorzaken. Mensen met lupus lopen ook meer risico op vorming van plak die een beperking of verstoppen van de slagaders kunnen ontwikkelen. Dit kan leiden tot coronaire hartziekte. Andere complicaties omvatten ontsteking van de hartspier en hartklep. Bel onmiddellijk 112 voor pijn op de borst, in plaats van te proberen erachter te komen wat deze symptomen veroorzaken.

Lupus en longproblemen

Het weefsel rondom de longen raken ontstoken in ongeveer een derde van de mensen met lupus. Dit kan leiden tot pijnlijke ademhaling of pijn op de borst, of het veroorzaakt helemaal geen symptomen. Soms veroorzaakt lupus pijn op de borst die niet gerelateerd is aan de longen en het hart. In plaats daarvan, komt de pijn van een ontstoken borstspier of rib. Elke pijn op de borst moet onmiddellijk worden onderzocht door een arts.

Lupus en problemen met de spijsvertering

Spijsvertering problemen hebben niet veel gemeen met lupus, maar sommige mensen kunnen buikpijn, misselijkheid, braakneigingen of moeite met slikken hebben, of ontsteking van de lever en alvleesklier ervaren. Dit kan worden gerelateerd aan lupus of medicijnen die worden gebruikt om de ziekte te behandelen. Sommige mensen hebben de neiging om gewicht te verliezen tijdens lupus aanvallen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+