Wat kan ik doen tegen allergieën aan het oog?

Heeft u allergieën die rode, gezwollen ogen veroorzaken? U bent niet de enigste, duizenden Nederlanders hebben wel eens last van allergieën of allergische reacties aan het oog. Een koud kompres kan u een snelle oplossing geven voordat u zich in het openbaar vertoond. Maar voor een verlichting op de lange termijn, moet de oorzaak van de symptomen geïdentificeerd en behandelt worden.

De symptomen

De symptomen kunnen roodheid aan het oogwit of de binnenste ooglid zijn. Andere signalen: rode ogenjeukende ogen, tranen, wazig zicht, branderig gevoel aan de ogen, zwelling van het ooglid, en overgevoeligheid voor licht. Oog allergieën kunnen alleen of in combinatie met nasale allergie en de allergische huidaandoening eczema komen. De enige manier om zeker te weten of het een oog allergie betreft is door een bezoeken aan de huisarts.

Waarom allergieën ogen rood maken

Oog allergieën ontstaan wanneer uw ogen blootgesteld worden  aan schadelijke allergenen, denk aan huidschilfers van huisdieren of pollen. Cellen in uw ogen, genaamd mestcellen, laten histamine en chemische stoffen vrij, waardoor ontstekingen ontstaan​​. Het resultaat: jeukende, rode en tranende allergische ogen.

Wrijf niet in uw ogen

Het kan verleidelijk zijn, maar door jeukende ogen wrijven kan het alleen nog verergeren. Door uw ogen wrijven kan de mestcellen aanzetten om meer van de stoffen vrij te laten, waardoor de jeuk in eerste plaats al ooit begonnen was! In plaats daarvan, neemt u uw contactlenzen uit (als u deze draagt), vermijd make-up voor de ogen, en pas koeling toe. Daarnaast is het vaker wassen van uw handen aan te raden.

Tips om het te verbergen

Breng een hypoallergeen concealer aan die helpt donkere kringen te verbergen. Probeer het niet te bedekken met zware make-up, dit zal alleen maar meer aandacht richten op uw rode, waterige ogen. In plaats daarvan benadrukt u andere onderdelen van uw uiterlijk, draag bijvoorbeeld een mooie lippenstift.

Oorzaken van een allergie: Pollen

Als uw ogen rood worden van in de natuur zijn, en niet door de schoonheid die ze uitstraalt, kan u mogelijk een seizoensgebonden allergische hebben. Gras, bomen en onkruid pollen zijn de ergste oorzaken. Wanneer pollen hoog zijn, blijf dan binnen, houd ramen dicht en zet in plaats daarvan de airco aan. Draag een zonnebril om stuifmeel uit uw ogen te houden.

Oorzaken van een allergie: Huidschilfers van huisdieren

Huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt en schimmels staan bovenaan de lijst van oog allergenen die we binnenhuis terugvinden. Deze oorzaken hebben de neiging om de symptomen het hele jaar lang te veroorzaken. Om u te helpen de huisdier allergieën onder controle te krijgen, is het goed om uw huisdier uit de slaapkamer te houden. Kunt u het niet laten om met uw huisdier te spelen? Beperk blootstelling door onmiddellijk uw handen te wassen nadat u in aanraking bent gekomen met uw huisdier. Kleed u onmiddellijk om wanneer u thuiskomt.

Poets de allergenen weg

Als huisstofmijt een loopneus of tranende ogen veroorzaakt, investeren dan in beddengoed en kussenslopen die ze weghouden. Was lakens in heet water, en probeer de luchtvochtigheid in uw huis tussen de 30% en 50% te houden. Poets vloeren met een vochtige dweil. Vermijd vegen, dat wakkert allergenen aan.

Allergieën en schimmels

Als schimmels problemen met de ogen veroorzaakt, poets dan regelmatig het sanitair, keukens en kelders waar schimmels kan schuilen. Investeer in een ontvochtiger, en reinig deze vaak. Een High Efficiency Particulate Air (HEPA) filter kan schimmelsporen helpen te voorkomen voordat deze een probleem voor de ogen vormen.

Allergieën aan de ogen behandelen

Antihistaminica, decongestiva, en mestcel stabilisatoren: De meeste druppels voor oog allergieën gebruiken dezelfde medicijnen om nasale allergieën te behandelen. Antihistaminica bestrijd de symptomen door het effect van histamine te verminderen, en dit op zijn beurt weer helpen de jeuk tegen te gaan. Mestcel stabilisatoren vermindert ontsteking door stoffen tegen te gaan die jeuk veroorzaken, zoals histamine uit mestcellen.

Oogdruppels

Oogdruppels spoelen de allergenen uit uw oog en houden deze tegelijkertijd vochtig. Decongestivum druppels laten de bloedvaten in uw ogen krimpen, waardoor de roodheid minder wordt. Het gebruik van deze oogdruppels op lange termijn kan de symptomen echter verergeren. Beide soorten oogdruppels zijn beschikbaar bij uw lokale drogisterij. Mensen met bepaalde aandoeningen dienen geen gebruik te maken van bepaalde soorten oogdruppels, vraag uw huisarts voor meer informatie. Antihistaminicum oogdruppels verminderen zwelling, roodheid en jeuk. Sommige oogdruppels bevatten zowel antihistaminicum en mestcel stabilisatoren. Deze oogdruppels zijn verkrijgbaar op recept.

Orale medicijnen tegen allergieën

Orale antihistaminica en decongestiva kunnen helpen bij het onder controle krijgen van symptomen van allergieën. Echter, heeft orale antihistaminica de neiging om de ogen droog te maken waardoor u wellicht slaperig wordt. Andere decongestiva kunnen bijwerkingen hebben, zoals duizeligheid of prikkelbaarheid. Mensen met bepaalde aandoeningen dienen geen gebruik te maken van dergelijke medicijnen, vraag uw huisarts voor meer informatie.

Overige oogklachten

Tegenwoordig wordt er langdurig naar schermen gekeken, laptops, monitoren, mobiele telefoons en tablets. Dit veroorzaakt moeheid van de ogen, geïrriteerde en droge ogen, wazig zicht en hoofdpijnklachten. Dit komt grotendeels door het blauwe licht die deze apparaten uitstralen. Om dit te filteren bestaan er tegenwoordig zogenaamde “blauw licht filter brillen“, die voorkomen dat u te maken krijgt met eerdergenoemde problematieken.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+