Wat zijn lege calorieën?

Op dit moment zijn veel van de voedingsmiddelen en dranken die we eten en drinken opgebouwd uit lege calorieën, dit zijn calorieën die bestaan uit vaste vetten en / of toegevoegde suikers. Vaste vetten en toegevoegde suikers voegen calorieën toe aan het eten, maar bevatten weinig of geen voedingsstoffen. Daarom worden de calorieën van vaste vetten en toegevoegde suikers in een voedingsmiddel vaak lege calorieën genoemd. Door meer te begrijpen over vaste vetten en toegevoegde suikers kan u zichzelf beter helpen bij de keuzes van eten en drinken.

Vaste vetten zijn vetten die vast zijn bij kamertemperatuur, zoals boter en rundvet. Sommige vaste vetten komen van nature voor in voedingsmiddelen. Ze kunnen ook worden toegevoegd wanneer levensmiddelen worden verwerkt door levensmiddelenbedrijven of wanneer het bereid wordt in uw keuken. Toegevoegde suikers zijn suikers en stropen die worden toegevoegd wanneer voedsel of dranken worden verwerkt of bereid.

Vaste vetten en toegevoegde suikers kan voedsel of drank aantrekkelijker maken, maar ze kunnen ook veel calorieën toevoegen. De voedingsmiddelen en dranken die voor de meest lege calorieën zorgen zijn:

  1. Pizza
  2. Cakes, koekjes, gebak en donuts (bevatten zowel vast vet als toegevoegde suikers)
  3. Frisdranken, energiedranken, sportdranken en vruchtendranken (bevatten toegevoegde suikers)
  4. Kaas (bevat vast vet)
  5. Pizza (bevat vast vet)
  6. IJs (bevat zowel vet als toegevoegde suikers)
  7. Worst, hotdogs, spek, en spareribs (bevat vast vet)

Deze voedingsmiddelen en dranken zijn de belangrijkste bronnen van lege calorieën, maar veel kan worden gevonden in vormen met minder of geen vast vet of toegevoegde suikers. U kan lege calorieenbijvoorbeeld vetarme kaas en magere hotdogs kopen. U kunt kiezen uit water, melk of suiker-vrije soda in plaats van dranken met suiker. Controleer of de calorieën in deze producten minder bevatten dan het reguliere product. In sommige levensmiddelen, zoals de meeste snoepjes en frisdrank, zijn alle calorieën lege calorieën. Deze voedingsmiddelen worden vaak “lege calorie voedsel” genoemd. Echter, lege calorieën uit vaste vetten en toegevoegde suikers in sommige andere voedingsmiddelen kunnen ook belangrijke voedingsstoffen bevatten.

Hoe kan ik lege calorieën tellen?

Vetten zijn een geconcentreerde bron van calorieën. Het eten van zelfs kleine hoeveelheden van voedingsmiddelen met veel vaste vetten kunnen u over uw lege calorieën limiet sturen. Sommige voedingsmiddelen en dranken met toegevoegde suikers, zoals frisdranken, worden vaak geserveerd in grote porties. Deze grote porties kunt ook u over uw lege calorieën sturen. U kunt ook bezuinigen op lege calorieën door te kiezen voor een kleinere hoeveelheid eten of drinken, of u kunt kiezen voor voedingsmiddelen en dranken met minder vaste vetten en toegevoegde suikers.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+