Wellness als manier van leven

Vraag op straat wat wellness betekent en men zal spontaan zeggen dat wellness staat voor gezond ontspannen. En wellness in Nederland heeft ook een sterke focus op ontspannen. Denk maar aan wellnessresorts zoals de Zwaluwhoeve of Spa Zuiver; je kunt er heerlijk tot rust komen. In het buitenland heeft het begrip wellness een andere lading. Wellness is een samenvoeging van de woorden well-being en fitness. Vrij vertaald komt wellness dus neer op goed voor jezelf zorgen. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Er valt dus nog veel te ontdekken in Nederland. Er gaat een nieuwe wereld open. Een wereld die wellnesswellness heet. In Azië hebben ze een hele bijzondere visie op well-being, een visie die zijn oorsprong dankt uit bijvoorbeeld het boeddhisme, waarbij het individu centraal staat. Aan de andere kant van de wereld, in Amerika, hebben ze bijvoorbeeld weer een hele andere kijken op fitness. De kennis die daar (online) beschikbaar is over het menselijke lichaam zorgt voor nog effectiever eten en trainen. Informatie en vooral inspiratie die we in Nederland ook goed kunnen gebruiken.

Bij deze de belangrijkste wellness trends voor de toekomst;

Meer weten is beter eten

De beschikbare kennis neemt toe. Vroeger wisten we niet van het bestaan van gluten en superfoods. Door het internet is de hoeveelheid aan beschikbare kennis op het gebied van eten toegenomen. We kijken beter naar wat we in ons lichaam stoppen. We reinigen het lichaam als het ware van binnenuit.

Ziektezorg vs. gezondheidszorg

De gezondheidszorg gaat veranderen. De focus in de gezondheidszorg ligt voornamelijk op zieke mensen beter maken en niet op gezonde mensen gezond houden. Beter zou zijn als we de gezondheidszorg in het vervolg de ziektezorg noemen. Zorgverzekeraars gaan inzien dat je beter mensen gezond kunt houden in plaats van zieke mensen gezond kan maken. Producten spelen hier op in. Gezond en fit blijven, daar gaat het om.

Wellness- en beautyproducten veranderen

Waar wellness- en beautyproducten vroeger nog een focus hadden op het camoufleren van lichamelijke oneffenheden en vlekjes zien we voor de komende jaren een trend waarbij het verbeteren en begrijpen van de huid meer aandacht krijgt. De beautymarkt verduurzaamt. Producten worden gemaakt op basis van natuurlijke materialen.

Well-being en fitness op vakantie

We gaan ons steeds minder vaak volmesten op vakantie. Wie de financiële keuze heeft, kiest voor een vakantie waar je beter van wordt. Zowel geestelijk als lichamelijk. En dat zijn geen all-inclusive formules. Lekker eten kan ook gezond zijn. We worden actiever; we ontspannen en genieten op een ander manier. De nieuwe generatie gaat samen sporten. Want, inspannen is ontspannen. Van yogalessen tot aan hardloopclubjes, op vakantie.

Met dank aan Wellness.nl – Goed voor jezelf zorgen