12 Redenen om voor het mediterrane dieet te kiezen

Geen calorieën tellen

In het mediterrane dieet, zal er geen tellen van calorieën of uitsluiten van grote groepen mediterrane dieetvoedingsmiddelen nodig zijn. In plaats daarvan, zult u slechte vetten inruilen voor vetten die gezond zijn voor het hart (olijfolie in plaats van boter, vis of gevogelte in plaats van rood vlees); geniet u van vers fruit in plaats van suikerhoudende desserts; en eet u een verscheidenheid aan smaakvolle groenten en bonen. Noten zijn ook een belangrijk product in dit dieet, maar eet er niet meer van dan 1 handje vol per dag. Daarnaast kunt u, met mate, volkoren brood en wijn nuttigen.

Het eten is echt vers

Als u een mediterrane dieet volgt, zult u geen bevroren voedsel eten of even snel langs een snackbar gaan. De nadruk ligt op verse, seizoensgebonden gerechten bereid op eenvoudige, verrukkelijke manieren. Maak een lekkere salade van spinazie, komkommers, tomaten, en klassieke Griekse ingrediënten zoals zwarte olijven en feta kaas.

Brood is toegestaan

Kies volkoren granen, dé aanrader in een mediterraan dieet. Brood (en pasta) gemaakt van volkoren granen bevat meer eiwitten en mineralen en is over het algemeen een stuk gezonder dan wit brood, dat betekent dat u niet een suiker-high krijgt en daarna weer een terugval in energie ervaart. Probeer een volkoren pita brood gedoopt in olijfolie, hummus, of tahin (een eiwitrijke pasta gemaakt van gemalen sesamzaad).

Vet is toegestaan

Vet, het soort dat goed voor uw hart is, is toegestaan in het mediterrane dieet. Wat zijn goed vetten? U vindt goede vetten in noten, olijven en olijfolie. Deze vetten (niet de verzadigde en transvetten die in verwerkte voedingsmiddelen zitten) zullen niet alleen smaak toevoegen, maar ook helpen bij het bestrijden van ziekten (van diabetes tot kanker).

De keuze is groot

Het mediterrane dieet is niet beperkt tot Griekse en Italiaanse recepten. De keuzes omvat ook recepten uit Frankrijk, Spanje, Turkije, Marokko en andere landen. Kies voedingsmiddelen die vasthouden aan de basis: minderen op rood vlees en kiezen voor zuivelproducten, met veel vers fruit en groenten, olijfolie en volkoren granen. Een Marokkaans recept bevat bijvoorbeeld kikkererwten, okra, en specerijen die goed bij het gezonde mediterrane profiel passen.

De kruiden zijn heerlijk

Mediterrane kruiden en specerijen, waaronder laurier, koriander, rozemarijn, knoflook, peper en kaneel, voegen zo veel smaak toe dat het niet nodig is om zout te gebruiken. Een aantal van deze kruiden hebben voordelen voor de gezondheid. Koriander en rozemarijn, bijvoorbeeld, bevatten ziekte-bestrijdende antioxidanten en voedingsstoffen.

Het is makkelijk te bereiden

Griekse maaltijden zijn vaak klein, eenvoudig te bereiden en worden mezze genoemd. Voor een snelle maaltijd, zou u bijvoorbeeld voor kaas, olijven, noten, rode paprika en een gezonde saus kunnen kiezen. Een dergelijk gerecht bevat ingrediënten die goed zijn voor het hart, waaronder olijfolie, bonen, volle granen en kruiden.

Wijn is toegestaan

Het drinken van wijn bij een maaltijd is gebruikelijk in veel mediterrane landen, waar dineren vaak als rustig en sociaal ervaren wordt. Niet alleen zal de wijn u helpen te ontspannen tijdens de maaltijd, een glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen kan goed zijn voor uw hart. Rode wijn is dé keuze in mediterrane landen en is vaak ook gezonder, maar witte wijn is ook een prima keuze.

U zult niet hongerlijden

Het mediterrane dieet bevat rijk smakende voedingsproducten zoals geroosterde zoete aardappelen en hummus. Deze producten verteren langzaam, waardoor u langer een vol gevoel hebt. Honger is geen probleem als u kunt knabbelen op nootjes, olijven, of kunt smullen van magere kaas wanneer u een vreetkick krijgt. Feta en halloumi bevatten minder vet dan cheddar, maar zijn nog steeds gezond en smakelijk.

U kunt gewicht verliezen

U denkt wellicht dat u een wonder nodig hebt om gewicht te verliezen door het eten van noten, kaas en olie. Maar het basisprincipe van een mediterrane dieet (en het langzamer eten) laat u langer dat volle gevoel vasthouden. Juist dit zorgt ervoor dat u dit dieet zal volhouden. Regelmatige lichaamsbeweging om een ​​gezond gewicht te houden, is een belangrijk onderdeel van deze levensstijl.

Het is goed voor uw hart

Bijna alle producten in een mediterrane dieet is goed voor uw hart. Olijfolie en noten helpen uw “slechte” cholesterol te verlagen. Fruit, groenten en bonen helpen om slagaders gezond te houden. Vis helpt triglyceriden en bloeddruk te verlagen en een dagelijks glas wijn is goed voor uw hart.

U zult langer scherp blijven

Dezelfde keuzes die uw hart beschermen zijn ook goed voor uw hersenen. U vermijdt slechte vetten en bewerkte voedingsmiddelen (deze kunnen een ontsteking veroorzaken). In plaats daarvan zorgen de antioxidant-rijke voedingsmiddelen in een mediterrane dieet ervoor dat u een goede keuze maakt voor uw hersenen.