De beste en slechtste sapjes voor uw gezondheid

Wie geniet er niet van een groot, koel glas sap? De kleur is levendig, de smaak zoet, en het is ook nog eens goed voor u. Maar sommige diëtisten houden een voet tussen de deur. Hoewel de beste soorten sap een overvloed aan vitaminen leveren, zijn de slechtste zijn nauwelijks beter dan vloeibare snoep.

Beste keuze: Groentesap

Het drinken van groenten is een handige manier om krachtige plantaardige voedingsstoffen toe te goede sappenvoegen aan uw dieet. Het lycopeen in tomatensap lijkt het risico van prostaatkanker verlagen. Bietensap kan de bloeddruk verlagen. Vlezig groentesap zit ook vol met vezels die de controle over uw hongergevoel kunnen houden. Al deze voordelen komen zonder addertjes onder het gras. Groentesap heeft veel minder suiker en minder calorieën dan uw typische vruchtensap, maar het bevat veel natrium, tenzij u de laag zout-versie kiest.

Slechtste keuze: Sappige cocktails

Wees alert op de term sap cocktail, sap-smaak drank of sap dranken. De meeste van deze producten bevatten slechts kleine hoeveelheden echte sap. De belangrijkste ingrediënten zijn meestal water en een soort van suiker, zoals glucose-fructosestroop. Qua voedingswaarde zijn deze dranken vergelijkbaar met de meeste frisdranken, rijk aan suiker en calorieën, maar laag in voedingsstoffen. Uit onderzoek blijkt dat suikerhoudende vruchtendranken kinderen op risico van zwaarlijvigheid zet en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen verhoogd.

Het 100% fruit & sap dilemma

Hoe zit het met de pure vruchtensappen zonder toegevoegde zoetstoffen? Zo’n onschuldig klinkende drankje heeft een eindeloos debat aangewakkerd. Niemand betwist het feit dat echte vruchtensap vol zit met vitaminen en ziekte-bestrijdende antioxidanten. Het probleem is dat sap ook van nature rijk kan zijn aan suiker en calorieën. Een glas puur appelsap kan evenveel suiker bevatten als sommige snoeprepen. Dat is waarom veel experts raden vasthouden aan één sapje per dag.

Goede keuze: Granaatappelsap

Als u alleen maar één glas sap per dag gaat drinken, is het belangrijk dat u een goede keuze maakt. Dus laten we onderzoeken welke sappen de grootste voedingswaarde biedt per slokje. Granaatappelsap staat bovenaan de lijst. Het bevat veel suiker en calorieën, maar levert een overvloedige dosis antioxidanten. Deze stoffen blijken de hersenfunctie te beschermen en kunnen kanker helpen voorkomen. In een studie verminderde 8 gram dagelijks granaatappelsap de aanwezigheid van prostaatkanker.

Goede keuze: Cranberrysap

Cranberry sap zit boordevol vitamine C, die essentieel is voor een gezond immuunsysteem. Er zijn ook aanwijzingen dat het een remedie is, het drinken van ongezoete cranberrysap kan helpen uw risico op urineweginfecties te verminderen.

Goede keuze: Blauwe bessensap

Stoffen in bosbessen kunnen helpen de hersenen gezond te houden. In een kleine studie, keken onderzoekers naar het effect van bosbessensap op het geheugen bij volwassenen in de zeventig, die leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen had. Degenen die 2 1/2 glas bosbessen sap dronk voor 12 weken lang ondervonden een significante verbetering op het leer- en geheugentesten in vergelijking met degenen die deze sap niet dronken. Dies bosbessensap om gezondheid van de hersenen te stimuleren.

Goede keuze: Açaísap

Onderzoekers hebben nog maar net begonnen met het zoeken naar de gezondheidsvoordelen van acai sap, die is gemaakt van een bes gevonden in Zuid-Amerika. Maar vroege studies zijn veelbelovend. Acai pulp lijkt een hogere concentratie aan antioxidanten te bevatten dan bosbessen, bramen of aardbeien.

Goede keuze: Kersensap

Naast het leveren van een schat aan antioxidanten, lijken sommige bessen sappen ook ontstekingsremmende eigenschappen te hebben. Volgens een studie kan het drinken van kersensap voor en na uw work-out de door inspanning veroorzaakte spierpijn verminderen.

Goede keuze: Rode vruchtensap

We hebben allemaal wel eens gehoord dat rode wijn, met mate, goed kan zijn voor het hart. Hetzelfde geldt voor rode druivensap. Rode druivensap bevat krachtige antioxidanten, flavonoïden en resveratrol. Het belangrijkste is dat de wijn en het sap zijn gemaakt met de hele druif, zaden en schil. Als u verse druiven eet, mist u de voedingsstoffen die in de zaden verstopt zitten.

Goede keuze: Pruimesap

Als een goede levensvatbare remedie is pruimensap al eeuwenlang aanbevolen om constipatie te verlichten. Het werkt omdat het zeer rijk is aan vezels en een natuurlijk laxeermiddel bevat genaamd sorbitol. Maar de voordelen van pruimensap stoppen daar niet. Het sap zit ook vol met antioxidanten, ijzer en kalium.

En jus d’orange dan?

Het is een zekerheidje bij elk ontbijt, maar doet deze populaire sap zijn naam eer aan? Het goede nieuws is dat sinaasappelsap vol zit met vitamine C, daarom krijgt het een plus voor zijn immuniteitsverhogende voordelen. Bovendien wordt sinaasappelsap vaak verrijkt met calcium en vitamine D, voedingsstoffen die de botten versterken. Ongezoet sinaasappelsap heeft minder calorieën dan sommige bessen sappen of druivensap. De slechte boodschap is dat het ook weer minder antioxidanten dan andere sappen bevat.

Meeste kinderen houden van sap, maar er zijn wel duidelijk vastgestelde richtlijnen om te weten hoeveel te veel is. Voor kinderen jonger dan 6, is het aan te bevelen dan uw kind niet meer dan 4 tot 6 gram puur vruchtensap per dag binnenkrijgt. Voor kinderen van 7 tot 18 jaar, is het voorgestelde bedrag 8 tot 12 gram.

Leng het sap aan

Als u of uw kinderen hunkert naar meer dan een enkel glas sap per dag, probeer deze dan aan te lengen. Door het mengen van water of bruisend water en sap, verdeelt u de calorieën in elke portie. In plaats van het drinken van een glas pure sap, kunt u genieten van twee of drie glazen water-sap mengsel per dag. Diëtisten zeggen dat een geweldig alternatief voor het drinken van vruchtensap, de hele vrucht eten is. Dit zorgt voor vezels en aanvullende voedingsstoffen uit het vlees en pulp. In tegenstelling tot sap zorgen verse bessen of stukjes sinaasappel de controle over uw honger te houden.