Gezond afvallen met kokosolie

Afvallen met kokosolie

Misschien heb je wel eens gehoord over de wonderlijke eigenschappen die kokosolie zou hebben. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. Hebben we eindelijk een wondermiddel gevonden dat echt werkt of is het gewoon een slimme marketingcampagne?

De waarheid is minder cynisch dan je misschien denkt, want kokosolie is echt goed voor je! Zeker als je op een gezonde manier af wilt vallen, is het de moeite waard om kokosolie eens te proberen. In dit artikel lees je wat kokosolie nou zo gezond maakt en waarom het je helpt bij het afvallen.

Je bloedsuikerspiegel

Het begint allemaal met je bloedsuikerspiegel, oftewel de concentratie van suikers in je bloed. Deze kan erg variëren gedurende de dag. Als je een suikerrijke maaltijd eet, ervaart je bloedsuikerspiegel een piek. Dit is een snelle stijging die gevolgd wordt door een snelle daling. Daar heeft je lichaam het behoorlijk zwaar mee en daarom zijn er mechanismen om je bloedsuikerspiegel efficiënt in balans te houden. Eén van de beste manieren om dat te bereiken, is door het eten van voldoende gezonde vetten. Dat is waar kokosolie in het plaatje past: de vetten in kokosolie zijn een verzameling van uitstekende natuurlijke vetzuren die je helpen bij het stabiliseren van de suiker-concentraties in je bloed.

De gezonde vetten in kokosolie

Dat klinkt al mooi, maar wat maakt de vetten in kokosolie dan zo bijzonder? Waarom zijn ze gezonder dan de vetten in olijfolie of palmolie?
Kokosolie bevat verzadigde vetzuren van gemiddelde lengte, door voedingsspecialisten ook wel medium chain saturated fatty acids of MCTs genoemd. Dit zijn vetten die je suiker-concentraties heel goed kunnen regelen, maar die eveneens een energie-boost geven aan je metabolisme. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de vetten in kokosolie je dik zullen maken, want de vetzuren in kokosolie worden helemaal niet opgeslagen in lichaamsvet. Een uitstekende manier om gezond af te vallen dus!

Vet verbranden

Daarnaast zorgt kokosolie ervoor dat je sneller vet verbrandt. De MCTs in kokosolie zorgen ervoor dat je lichaam meer energie verbruikt. Concreet wil dat zeggen dat je sneller calorieën (en dus ook vet) verbrandt. Erg handig wanneer je wilt afvallen.

Kokosolie helpt je met buikvet verbranden

Als je alle eigenschappen van kokosolie bekijkt, dan lijkt het overduidelijk dat het je kan helpen bij het afvallen. Zeker wanneer je buikvet wilt verbranden, is kokosolie een goede keuze. Dat is goed nieuws, want buikvet is de gevaarlijkste soort vet die er bestaat. Grote hoeveelheden buikvet worden geassocieerd met hart- en vaatziekten en een verhoogd risico op kanker. Een studie toonde aan dat mannen en vrouwen die op een dieet met kokosolie gezet werden, al na enkele weken een vermindering in buikvet konden waarnemen.

Een leuk weetje dat de voordelen van kokosolie laat zien: in landen waar kokosolie deel uitmaakt van het dagelijkse dieet, zoals de Filipijnen en India, komen significant minder gevallen van hart- en vaatziekten en obesitas voor.

Hoe gebruik je kokosolie?

Kokosolie kan je op verschillende manieren verwerken in je dagelijkse eetgewoonten. De makkelijkste manier is ongetwijfeld om in plaats van boter of olijfolie,  kokosolie te gebruiken tijdens het koken. Een eitje of aardappelen bakken in kokosolie is net zo lekker, maar veel gezonder.

Maar kokosolie wordt tegenwoordig ook op andere manieren gebruikt. Zo zijn er verschillende experts die het gebruik van kokosolie voor de maaltijd aanraden, gewoon puur, als een soort aperitief. Dat klinkt misschien erg gek, maar het werkt goed om je hongergevoel te stillen. Je zal meteen merken dat je minder grote porties nodig hebt om tijdens een maaltijd een verzadigd gevoel te bereiken. Zo kan het je helpen om snel en gezond af te vallen.

Ook kun je kokosolie makkelijk mengen in een glas warme thee of water om datzelfde effect te bereiken. Het is een schone bron van energie die je kan helpen het afvallen makkelijker vol te houden.

Extra vergine kokosolie

Hoewel kokosolie een tijd geleden nog lastig te krijgen was is het tegenwoordig gewoon in de supermarkt te vinden. Er zijn veel soorten kokosolie  op de markt. Ze verschillen enorm in prijs en kwaliteit en het loont de moeite om de verschillende mogelijkheden goed te vergelijken. “Extra vergine” is een kwaliteitslabel dat ook op kokosolie van toepassing is. Dit is kokosolie van hoge kwaliteit dat weinig vrije zuren bevat en is meestal iets duurder. De prijs is het echter meer dan waard, want zuivere kokosolie is veel gezonder.

Andere voordelen van kokosolie

Kokosolie is niet alleen een goede keuze als je af wilt vallen. Ook wanneer je een gezonde levensstijl wilt opbouwen zonder direct af te vallen, is kokosolie de beste olie die je kan kiezen. Dat komt door het gezonde laurinezuur in kokosolie, een stof die verschillende medicinale effecten heeft. Laurinezuur is een echt wondermiddel dat bacteriën, virussen en schimmels in je lichaam kan vernietigen. Staphylococcus aureus en Candida albicans zijn enkele schadelijke infecties waartegen laurinezuur je goed kan beschermen.

Maar dat is niet de enige handige extra waarvan je kan genieten wanneer je kokosolie gebruikt. De vetzuren in kokosolie worden namelijk omgezet in ketonen, die je beschermen tegen epileptische aanvallen. Ook zorgt kokosolie voor een verlaging van de cholosterol-concentraties in je lichaam, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Momenteel suggereert wetenschappelijk onderzoek ook dat kokosolie kan helpen bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Met andere woorden: kokosolie past perfect binnen de richtlijnen van een gezonde en gevarieerde voeding. Let wel op: als je een ongezonde leefstijl hebt, waarin je veel fast food eet en weinig beweegt maar daarnaast wel kokosolie gebruikt, zal het effect minimaal zijn. Als je echt gezond wilt leven moet het plaatje compleet zijn. Het beste kun je dan eten volgens een koolhydraatarm dieet. Probeer bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en zo natuurlijk mogelijk te eten, dan zal je maximaal profiteren van de positieve effecten die kokosolie je te bieden heeft.

Wilt u meer informatie over afvallen? Bezoek Jasper Alblas