Gezwollen lymfeklieren: oorzaken, symptomen en behandeling

Wat zijn lymfeklieren?

Lymfeklieren zijn kleine, boonvormige klieren in het lichaam. Zij maken deel uit van het © Copyright 2006 Corbis Corporationlymfestelsel, die vloeistof (lymfe vloeistof), voedingsstoffen en afvalstoffen tussen de lichaamsweefsels en bloedbaan vervoert. Het lymfestelsel is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem, het afweersysteem van ons lichaam tegen ziektes. De lymfeklieren filteren lymfevocht wanneer deze er doorheen stroomt, filteren bacteriën, virussen en andere vreemde substanties, die vervolgens door speciale witte bloedcellen, genaamd lymfocyten, worden vernietigd.

Lymfeklieren zijn er afzonderlijk of in groepen. En ze kunnen zo klein als de kop van een speld of zo groot als een olijf zijn. Groepen van de lymfeklieren kunnen aanwezig zijn lin de nek, lies en oksels. Lymfeklieren zijn normaal gesproken zijn niet gevoelig of pijnlijk. De meeste lymfeknopen in het lichaam, zijn gevoelloos.

Wat veroorzaakt gezwollen lymfeklieren?

Lymfeklieren zwellen vaak op één plaats als een probleem zoals een verwonding, infectie of tumor ontstaat in of nabij de lymfeklieren. Welke lymfeklieren zijn gezwollen kan ons helpen te identificeren wat het probleem is.

– De klieren aan weerszijden van de hals, onder de kaak, of achter de oren zwellen vaak op wanneer u een verkoudheid of een zere keel hebt. Klieren kunnen zwellen na een letsel, zoals een snee of beet, bij de klier of wanneer een tumor of infectie optreedt in de mond, hoofd of nek.
– Klieren in de oksel (oksel lymfeklieren) kunnen opzwellen bij een verwonding of infectie aan de arm of hand. Een zeldzame oorzaak van oksel zwelling kan borstkanker of een lymfoom zijn.
– De lymfeklieren in de lies (dijbeen of inguinale lymfeklieren) kunnen opzwellen bij een verwonding of infectie in de voet, been, lies, of genitaliën. In zeldzame gevallen kan teelbalkanker, lymfoom, melanoom of een knobbeltje in dit gebied veroorzaken.
– Klieren boven het sleutelbeen (supraclaviculaire lymfeklieren) kunnen opzwellen door een infectie of tumor in de gebieden van de longen, borsten of nek.

Wat betekent het wanneer lymfeklieren in twee of meer gebieden van het lichaam opgezwollen zijn?

Wanneer lymfeklieren opzwellen zijn in twee of meer gebieden van het lichaam, wordt het gegeneraliseerde lymfadenopathie genoemd. Dit kan worden veroorzaakt door:

– Een virale ziekte: zoals mazelen, rode hond, waterpokken (varicella), of de bof.
– Klierkoorts (Epstein-Barr virus), wat resulteert in koorts, keelpijn en vermoeidheid, of cytomegalovirus (CMV), een virale infectie die symptomen veroorzaakt die lijken op die van de ziekte van Pfeiffer.
– Een bacteriële ziekte: zoals keelontsteking (veroorzaakt door de streptokokken bacterie) of de ziekte van Lyme (een bacteriële infectie verspreid door bepaalde soorten teken).
– Bijwerkingen van fenytoïne, een geneesmiddel dat wordt gebruikt om epileptische aanvallen te voorkomen.
– Bijwerkingen van de inenting van bof, mazelen en rodehond (BMR).
– Kanker, zoals leukemie, ziekte van Hodgkin en non-Hodgkin lymfoom (NHL).
– Acquired immunodeficiency syndrome (AIDS), die zich ontwikkelt na besmetting met HIV (humaan immunodeficiëntie virus). Dit virus tast het immuunsysteem aan, waardoor het moeilijk voor het lichaam om te vechten tegen infecties en andere ziekten.
– Syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening.

Behandeling van gezwollen klieren richt zich op het behandelen van de oorzaak. Bijvoorbeeld: een bacteriële infectie kan worden behandeld met antibiotica, terwijl een virale infectie vaak vanzelf weggaat. Als kanker wordt vermoed, kan een biopsie worden gedaan om de diagnose te bevestigen. Elke gezwollen lymfeklier die niet weggaat of terugkeert naar normale grootte na ongeveer een maand, moet nagekeken worden door uw arts.

Hoe lang houden gezwollen lymfeklieren aan?

Gezwollen lymfeklieren kunnen lang aanhouden nadat de eerste infectie is verdwenen. Dit is vooral zo bij kinderen, wiens klieren kan afnemen in grootte, terwijl ze zichtbaar blijven voor een aantal weken.