Het beste dieet? Dat hangt van u af!

De tijd dat u gewicht moet verliezen is aangebroken. Wanneer u er vervolgens ook klaar voor bent, is de helft van het werk al gedaan. Het enigste wat u nu nog moet doen is een keuze maken uit de eindeloze gewichtsverlies plannen.

Hoe beslist u welk dieetplan het beste voor u is?

Experts die patiënten begeleiden met overgewicht zijn het eens over de volgende 2 belangrijke stellingen:
– Ken uzelf. Dat betekent eerlijk zijn tegenover zijn over wat u wel en niet doet.
– Evalueer en kies het dieet dat het beste bij u past, kijk uit voor de belangrijkste zinnen of beloften, die waarschijnlijk te mooi zijn om waar te zijn.

Het kiezen van een gewichtsverlies plan dat gaat werken vergt “enige zelfreflectie”. Sommige dieetplannenmensen vinden dat dieetplannen die bereide maaltijden bevatten, hen helpen zich aan het plan te houden, omdat het de hele portie-controle taak uit handen neemt. Als u eenmaal weet wat er nodig is in een gewichtsverlies plan, kijk dan goed naar de plannen die u lijken te passen, en zorg ervoor dat die waar u geïnteresseerd in bent, wetenschappelijk verantwoord is.

Belangrijke zaken waar u op moet passen zijn:
– Bevat dit dieetplan een verscheidenheid van voedsel?
– Bevat het ook vezelrijk voedsel?
– Leert het dieetplan u over de waarde van de voedingsmiddelen die laag zitten in verzadigd vet?
– Verteld het u over “goede” vetten, zoals olijfolie?

Kies voor een dieetplan dat fysieke activiteit benadrukt en u aanmoedigt regelmatig te eten gedurende de dag, en kijk uit voor beloftes die te mooi lijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan snel gewichtsverlies, dit zou namelijk nooit meer dan 1 kilo per week moeten zijn. Gewichtsverlies betekent een verandering van levensstijl, en het tot stand laten komen van gewichtsverlies kan het beste behaald worden door uw voeding onder controle te krijgen en daarnaast genoeg lichamelijke beweging te krijgen.

Een dieet dat bepaalde, of zelfs totale voedingsgroepen ontmoedigt, zou ook nog eens extra onder de loep genomen moeten worden. Maar welke dieetformule u ook kiest, focus u op het maken van kleine veranderingen in uw eet- en bewegingspatronen. Kijk naar wat u op dit moment eet en zoek vervolgens naar welke kleine, gezonde veranderingen u kan maken. Vervang bijvoorbeeld een donut met een calorie-arme cracker.

Doe dit voor één tot twee weken, en maak vervolgens weer een andere kleine verandering. Blijf dit doen en verander uw eetpatroon in een aantal weken van slecht naar goed. Vervolgens doet u hetzelfde voor uw lichaamsbeweging. Probeer de stappen die u elke dag maakt vast te leggen door middel van een stappenteller. Samenvattend: Zijn deskundigen het erover eens dat als u een dieet kiest dat geschikt is, de kans groter is dat u deze ook blijft volgen. Probeer gewicht te verliezen, maar doe het op een gestaag tempo om dit ook blijvend te houden.