Hoge bloeddruk bij kinderen

Hoge bloeddruk is niet alleen een aandoening die voorkomt bij volwassenen, maar het kan ook gevolgen hebben voor kinderen, peuters en zelfs baby’s. Wanneer er een hoge bloeddruk wordt geconstateerd bij kinderen is de fundamentele oorzaak vaak een probleem aan hart of nieren. Het komt ook voor dat kinderen hoge bloeddruk ervaren, ook al hebben zij geen hart- of nierprobleem, maar dan kan een familiale voorgeschiedenis van hoge bloeddruk of een ongezonde levensstijl, een slecht dieet, overgewicht, stress en te weinig lichamelijke activiteit, de oorzaak zijn.

Hoewel er wordt geschat dat 4,5% van de kinderen een hoge bloeddruk hebben, komt hoge bloeddruk veel vaker voor bij volwassenen. Hoge bloeddruk wordt ook steeds meer geconstateerd bij kinderen, een trend waarbij onderzoekers verwijzen naar de toename van obesitas bij kinderen. De enige manier om te weten of uw kind hypertensie heeft is om dit regelmatig te laten controleren. Een arts begint meestal met het meten van de bloeddrukals een kind ongeveer 3 jaar oud is. Als het onbehandeld blijft, kan hoge bloeddruk uiteindelijk leiden tot schade aan het hart, hersenen, nieren en ogen. Wanneer het vroeg wordt geconstateerd, gecontroleerd en behandeld, kan een kind met een hoge bloeddruk een actief en normaal leven hebben.

Lange termijn complicaties van hoge bloeddruk

Wanneer een kind een hoge bloeddruk heeft, heeft het hart en de slagaders een veel zwaardere werklast. Het hart moet werken tegen een grote kracht, harder pompen en de slagaders komen onder grotere druk wanneer ze bloed transporteren. Als hoge bloeddruk voor een lange tijd aanhoudt, kan het hart en de bloedvaten niet meer zo goed werken als ze zouden moeten. Door hoge bloeddruk heeft een kind een hoger risico op een beroerte, TIA, hartaanval, nierfalen, verlies van gezichtsvermogen en atherosclerose (aderverkalking).
In zeldzame gevallen kan ernstige hypertensie leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, neusbloedingen, hartkloppingen en misselijkheid. Als uw kind ernstige hoge bloeddruk heeft en een van deze symptomen ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

Als u met uw kinderen naar een dokter gaat, is het gebruikelijk dat een eerste bloeddrukmeting hoog is, omdat het kind nerveus kan zijn, waardoor de arts waarschijnlijk drie of vier lezingen nodig zal hebben. Uw dokter zal een gemiddelde gebruiken om te bepalen of uw kind hoge bloeddruk heeft of een verhoogd risico op hypertensie.

Oorzaken van hoge bloeddruk

De oorzaken van hoge bloeddruk zijn afhankelijk van de leeftijd van het kind. Hoe jonger het kind, hoe groter de kans is dat hoge bloeddruk te wijten is aan een andere aandoening. Hoge bloeddruk komt bij baby’s voornamelijk voor bij premature baby’s. Sommige pasgeborenen hebben een hoge bloeddruk als gevolg van problemen met het hart of bloedvaten, de nieren en hoge bloeddruk kinderende longen. Vaak zijn deze problemen te wijten aan bronchopulmonale dysplasie, een onrijpheid van de longen bij premature baby’s of problemen zoals coarctatie van de aorta, een vernauwing van een deel van het grote bloedvat dat bloed transporteert van het hart naar de lichaamsdelen. Bij een schoolgaande leeftijd, kinderen en tieners, wordt hypertensie meestal gekoppeld aan obesitas. Overgewicht komt tegenwoordig veel voor bij schoolgaande kinderen. In sommige gevallen is het te wijten aan een probleem met de nieren, maar ook andere omstandigheden, zoals afwijkingen in de bloedvaten en hormonale stoornissen. Sommige medicijnen (zoals steroïden of orale anticonceptiva) kunnen leiden tot hoge bloeddruk.

Diagnose van hypertensie bij kinderen

Hoge bloeddruk veroorzaakt meestal geen symptomen, waardoor een diagnose van de aandoening bij kinderen kan moeilijk zijn. De enige betrouwbare manier om erachter te komen of uw kind een hoge bloeddruk heeft is om regelmatig gemeten te worden bij routine onderzoeken. Het is dus belangrijk om dergelijke afspraken periodiek aan te vragen, vooral als uw kind zwaarlijvig is of als er een familiale voorgeschiedenis van hypertensie bestaat. Er is een nieuwe test genaamd ambulante bloeddrukmeting waarbij een kind de hele dag ​​een bloeddrukmanchet draagt. Het wordt beschouwt als nauwkeuriger dan de bloeddruk testen bij de dokter, omdat het kind waarschijnlijk minder wordt beïnvloed door alle stress van een bezoek aan de dokter en doordat de bloeddruk wordt bijgehouden gedurende een grotere periode.

Behandelen van hoge bloeddruk

Als een onderliggende ziekte de oorzaak is van hoge bloeddruk, kan de behandeling van deze ziekte genoeg zijn om de bloeddruk weer op een normaal niveau te krijgen. Bijvoorbeeld het behandelen van coarctatie van de aorta kan een aanzienlijke verbetering hebben op de bloeddruk. Als er geen onderliggende oorzaak is, zal uw arts proberen om de bloeddruk te controleren met meer gangbare maatregelen voor gewichtsverlies, verhoogde inname van groenten en fruit, verminderde zoutinname, meer lichaamsbeweging, en zelfs ontspanningstechnieken. Kinderen met hypertensie moeten ook stoppen/nooit beginnen met roken. De meeste artsen willen liever geen medicatie voorschrijven aan kinderen met milde hypertensie.