Informatie over spataderen en Teleangiëctasie

Spataderen en Teleangiëctasie zijn beide veelvoorkomende aandoeningen bij volwassenen. Deze abnormaal grote bloedvaten, die vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomen, verschijnen meestal op de benen en komen vaker voor op hogere leeftijd. Spataderen en Teleangiëctasie komen voor bij ongeveer 50% van de volwassen bevolking. De volgende informatie zal de meest belangrijke feiten over spataderen en Teleangiëctasie bespreken, zodat u deze aandoening beter begrijpt en makkelijker hulp kunt zoeken als u het krijgt.

Wat is Teleangiëctasie?

Teleangiëctasie zijn clusters van kleine bloedvaten die zich dicht aan de oppervlakte van de huid ontwikkelen. Ze zijn rood, blauw of paars van kleur; en hebben de verschijning van een spinnenweb. Ze zijn vaak terug te vinden op het gezicht en benen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn abnormaal vergrote aderen die meestal op de benen verschijnen. Ze zijn vaak blauw, paars, of huidkleurig; en verschijnen als verwijde, kronkelende en uitpuilende bloedvaten aan het oppervlak van de huid.

Wat is de oorzaak van spataderen en Teleangiëctasie?

Spataderen en Teleangiëctasie worden veroorzaakt door structurele afwijkingen in de bloedvaten. spataderenAders voeren het bloed terug naar het hart uit andere delen van het lichaam. Zij maken gebruik van een reeks éénrichtingskleppen om de terugstroming van bloed te voorkomen. Door verschillende oorzaken kunnen deze kleppen defect raken, waardoor terugstroming van bloed in de aderen wordt veroorzaakt. De daaropvolgende ophoping van bloeddruk en een toename van druk binnen de ader, verzwakt de bloedvatwand. Spataderen en Teleangiëctasie ontwikkelen vervolgens door de stuwing en verwijding van de aangetaste bloedvaten.

Wie krijgt spataderen en Teleangiëctasie?

Spataderen en Teleangiëctasie komen zeer vaak voor bij volwassenen, hoewel vrouwen ze vaker krijgen dan mannen. Er zijn tal van verschillende risicofactoren die de kansen van een persoon om spataderen en Teleangiëctasie te ontwikkelingen, verhogen. Risicofactoren zijn onder andere een hogere leeftijd, langdurig zitten/staan, overgewicht, zwangerschap, hormoontherapie, de pil, een geschiedenis van bloedstolsels, en een familiegeschiedenis.

Symptomen van spataderen en Teleangiëctasie

Spataderen en Teleangiëctasie veroorzaken vaak geen symptomen, buiten de overduidelijke verschijning op de huid. Bepaalde mensen ervaren problematisch symptomen door de spataderen. Symptomen zijn onder andere zwellingen, kloppingen, pijn, een branderig gevoel, jeuk, tintelingen, of kramp in de benen. Deze symptomen verergeren na langdurig zitten of staan. Mensen ontwikkelen soms ook een bruine verkleuring van de huid, en huidzweren.

Complicaties van spataderen en Teleangiëctasie

Hoewel spataderen en Teleangiëctasie zelden leiden tot ernstige complicaties, ontwikkellen zich soms huidzweren. Deze open wonden verschijnen meestal op het onderbeen, en kunnen soms leiden tot infecties aan de weke delen. Soms ontwikkelen zich bloedstolsels binnen de aderen (oppervlakkige tromboflebitis, ook wel Flebitis genoemd). Plaatselijke bloedingen van de spataderen zijn daarom mogelijk.

Diagnose van spataderen en Teleangiëctasie

Een deskundige kan de spataderen en Teleangiëctasie diagnosticeren door specifiek onderzoek van de desbetreffende plekken, meestal te vinden op de benen. Het onderzoek zal bestaan uit een visuele inspectie en palpatie van de desbetreffende plekken. Speciale aandacht zal worden gegeven aan plekken met roodheid, zwelling, verkleuring van de huid, en huidzweren. Hoewel de meeste gevallen van spataderen en Teleangiëctasie geen behandeling vereist, dienen degenen die wel complicaties ontwikkelen, medische zorg en behandeling te zoeken. De behandeling van spataderen en Teleangiëctasie wordt ook gezocht voor cosmetische redenen. Er zijn verschillende maatregelen die u thuis kunt nemen om enkele symptomen helpen te verlichten, mochten deze zich voordoen. Deze voorkomende maatregelen kunnen daardoor ook helpen bij eventuele complicaties.

Behandeling: Steunkousen

Steunkousen zijn een makkelijk te gebruiken hulpmiddel om symptomen in de benen helpen te verlichten. Steunkousen verbeteren de bloedsomloop door het verhogen van de druk in de benen. Deze kousen bestaan in verschillende stijlen en compressievormen. Een deskundige kan de juiste keuze aanbevelen. Ze worden verkocht in drogisterijen en specifieke zorgwinkels.

Behandeling: Veranderingen in levensstijl

Regelmatige lichaamsbeweging en gewichtsverlies kan de symptomen van spataderen en Teleangiëctasie helpen te verlichten. Mensen met de aandoening moeten langdurig staan of zitten proberen te vermijden, en de benen tijdens het zitten of slapen verhogen, om daarmee de bloedcirculatie te verbeteren en de zwelling in de benen te verlichten.

Behandeling: Sclerotherapie

Soms leveren de bovenstaande maatregelen niet het gewenste resultaat. In deze gevallen is een meer gespecialiseerde medische procedure mogelijk, afhankelijk van de plek en omvang van de abnormale aderen. Deze medische procedures worden vaak uitgevoerd om cosmetische redenen. Sclerotherapie is een procedure die uitgevoerd kan worden bij uw huisarts, en is zeer effectief in het wegwerken van een groot deel van de spataderen en Teleangiëctasie. Tijdens deze procedure, die geen verdoving vereist, zal uw huisarts een vloeibare oplossing direct in de aangetaste ader injecteren, waardoor de ader uiteindelijk verdwijnt. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Mogelijke bijwerkingen zijn kneuzing, zwelling, bloedingen, infectie, en verkleuring van de huid.

Behandeling: Sclerotherapie

Soms zijn meerdere van sclerotherapie vereist, en genezing kan van persoon tot persoon variëren. In het algemeen zal de spatader verdwijnen binnen 3-6 weken na de behandeling, hoewel het soms wel een aantal maanden kan duren.

Behandeling: Lasertherapie

Lasertherapie is een ander alternatieve medische procedure die uitgevoerd kan worden bij uw huisarts. Het wordt soms uitgevoerd als aanvulling op sclerotherapie om de resultaten te maximaliseren. Het is het meest effectief bij kleine spataderen en Teleangiëctasie. Voor mensen die niet van naalden houden, biedt het een alternatief, hoewel uw huisarts u zal adviseren in welke behandelmethode het beste voor u is. Lasertherapie maakt gebruik van een lichtbundel dat de desbetreffende bloedvaten behandelt, waardoor deze uiteindelijk verhitten en wegtrekken. Mogelijke bijwerkingen zijn onder meer kleine roodheid of zwelling rond de behandelde plek, verkleuring van de huid, blaren, en soms littekens.

Behandeling: Aderchirurgie

Chirurgie is een optie voor meer ernstige gevallen van spataderen. Uw huisarts zal u informeren over de verschillende chirurgische procedures die beschikbaar zijn, om u te helpen beslissen wat de beste behandeling is. Een beschikbare chirurgische procedures is ligatie en strippen van de aderen, dat bestaat uit het afbinden van de aangetaste ader (ligatie) en operatief verwijderen (strippen) door kleine incisies in de huid.

Spataderen en Teleangiëctasie voorkomen

Spataderen en Teleangiëctasie zijn niet altijd helemaal te voorkomen, maar er bestaan verschillende maatregelen die u kunt nemen om uw kansen erop te verkleinen. Denk hierbij aan:
– Regelmatige lichaamsbeweging
– Een gezond gewicht
– Langdurig zitten of staan voorkomen
– Uw benen verhogen verhogen tijdens het zitten
– Voorkomen van strakke kleding rond de taille en benen