Verrassende redenen van gewichtstoename

Als u begint met het nemen van meer calorieën dan normaal of niet genoeg beweging krijgt, zal u niet verbaasd moeten zijn dat de nummers op de weegschaal omhoog gaan. Maar wat als u alles hetzelfde als normaal doet en uw gewicht alsnog omhoog gaat? Wellicht is het dan verstandig om u zich eens te verdiepen in wat er nog meer gaande kan zijn.

Gebrek aan nachtrust

Er zijn twee problemen gaande bij slaap en gewichtstoename. De eerste is intuïtief: Als u laat nog wakker bent, zijn de kansen groter dat u ‘s avonds laat nog gaat snoepen of snacken, waardoor u calorie-inname sterk zal gaan stijgen. De andere reden is wat er biologisch gaande is wanneer u zich van nachtrust beroofd. Veranderingen in de hormoonspiegels wakkeren het hongergevoel en eetlust aan, waardoor u zich minder vol gaat voelen nadat u gegeten heeft.

Stress

Wanneer er meer van ons wordt gevraagd dan goed voor ons is, gaan onze lichamen in een soort van overlevings-mode: Cortisol, het “stresshormoon,” wordt afgescheiden, die een toename van de eetlust veroorzaakt. Daarnaast kan het voorkomen dan we grijpen naar calorierijke troost-eten in tijden van stress. Deze combinatie is een perfecte voedingsbodem voor gewichtstoename.

Antidepressiva

Een ongewenst neveneffect van een aantal antidepressiva is gewichtstoename. Praat met uw arts gewichtstoenameover het maken van aanpassingen in uw behandeling als u denkt dat uw gewichtstoename wordt veroorzaakt door uw antidepressivum. Wijzig op onderbreek nooit uw medicatie zonder dat u met uw arts heeft gesproken. Realiseer u dat mensen gewichtstoename kunnen ervaren na een effectieve behandeling met geneesmiddelen simpelweg omdat ze zich beter voelen, dit alleen al kan leiden tot een betere eetlust. Een antidepressivum zelf kan ook gewichtstoename veroorzaken.

Steroïden

Ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals prednison staan bekend voor het veroorzaken van gewichtstoename. Verhoogde eetlust en het vasthouden van vocht zijn de belangrijkste redenen. Hoewel gewichtstoename gebruikelijk is, is de ernst van deze bijwerking afhankelijk van de sterkte van de dosis en duur van het medicijngebruik. Sommige mensen kunnen ook een tijdelijke “herverdeling” van vet waarnemen wanneer ze dergelijke medicijnen gebruiken, naar plekken in het gezicht, achterkant van de nek of de buik.

Geneesmiddelen die kunnen leiden tot gewichtstoename

Verschillende andere medicijnen zijn geassocieerd met gewichtstoename. De lijst omvat antipsychotica (die worden gebruikt bij stemmingsstoornissen zoals schizofrenie en bipolaire stoornissen), samen met medicijnen om migraine, toevallen, hoge bloeddruk en diabetes te behandelen. Bespreek samen met uw arts een medicijn dat deze klanten verhelpt zonder dat u bijwerkingen hoeft te ondervinden.

Hypothyreoïdie

Als uw schildklier (de vlinder-vormige klier aan de voorkant van uw nek) niet voldoende schildklierhormoon aanmaakt, bent u waarschijnlijk moe, zwak, verhouden en gewicht aan het bijkomen. Zonder voldoende schildklierhormoon, wordt het metabolisme vertraagt​​, waardoor gewichtstoename waarschijnlijk is. Het behandelen van hypothyreoïdie met medicatie kan uw gewichtstoename wellicht een halt toeroepen.

Syndroom van Cushing

Gewichtstoename is een veel voorkomend symptoom van het syndroom van Cushing, een aandoening waarin u wordt blootgesteld aan een te veel van het hormoon cortisol, die op zijn beurt weer de oorzaak vormt van gewichtstoename en andere aandoeningen. Het Syndroom van Cushing kan optreden als u steroïden voor astma, artritis of lupus neemt. Het kan optreden wanneer de bijnieren een te veel van het hormoon produceren. De gewichtstoename komt vooral prominent voor rond het gezicht, nek of bovenrug, of taille.

Polycysteus-ovariumsyndroom

PCOS (Polycysteus-ovariumsyndroom) is een hormonaal probleem bij vrouwen die vaak in de vruchtbare periode voorkomt. Bij de meeste vrouwen met PCOS groeien veel kleine cysten op hun eierstokken. De aandoening leidt tot hormonale onevenwichtigheden die van invloed zijn op de menstruele cyclus en kan leiden tot overmatige lichaamsbeharing en acne. Vrouwen met deze aandoening zijn resistent voor insuline, waardoor gewichtstoename veroorzaakt kan worden. Het gewicht kan de neiging hebben zich te verzamelen rond de buik, waardoor vrouwen een groter risico lopen op hart- en vaatziekten.

Stoppen met roken

Mensen gezien komen mensen die stoppen met roken ongeveer 5 kilo bij. Waarom? Zonder nicotine kunt u:
– Hongeriger voelen en meer gaan eten
– Een daling van uw stofwisseling ervaren, zonder het verminderen van uw calorie-inname
– Eten beter vinden smaken, waardoor u wellicht meer gaat eten
– Meer calorierijk voedsel gaat eten, suikerige snacks en meer alcohol nuttigt